Nyt

Indenrigsministeriet den tyske delstat Brandenburg har besluttet at standse tilstrømningen af «flygtninge» til Cottbus, skriver Die Welt. Baggrunden er en række voldsepisoder i byen det sidste år, hvor to af dem i den seneste tid har involveret unge syrere.

En 15 og en 16 år gammel syrer skar sidste onsdag en 16 år gammel tysker med en kniv i ansigtet efter et skænderi mellem de unge. Begge blev pågrebet, og torsdag blev de varetægtsfængslet.

Opsigt vakte også tre unge syriske flygtninges angreb et par dage i forvejen på et ægtepar. De 14, 15 og 17 år gamle syrere forlangte at måtte gå først gennem indgangen til et indkøbscenter, og krævede af den 43 år gamle kvinde at hun «viste respekt» for dem. Derefter gik de til angreb på ægteparret, og en af teenagerne trak en kniv.

Den tyske avis rapporterer, at stemningen er oprørt blandt borgerne i byen. De to sidste episoder var tilsyneladende dråben, som fik bægeret til at flyde over.

Stoppet for tilstrømningen til Cottbus er indført på ubestemt tid, oplyser ministeriet. To gange havde byen søgt om at måtte tage dette virkemiddel i brug, men delstaten havde reageret på den øgede vold med at sætte mere politi ind. Lokalt blev dette ikke opfattet som tilstrækkeligt.

«I Cottbus bor der nu 8000 udlændinge, hvoraf 3400 er flygtninge, de allerfleste af dem syrere», siger talsmand for kommunen Jan Gloßmann til Die Welt.

Totalt har byen ca. 100.000 indbyggere.

Andelen af udlændinge er øget fra 2,2 til 8,5 procent på to år.

Offentlig sikkerhed er ikke den eneste grund til at Cottbus har fået nok. Byen har 240 millioner euro i gæld, og de nyankomne koster det offentlige en masse penge.

Alligevel er det udsigterne til voldelige sammenstød som skræmmer mest. Tagesspiegel skriver, at det ulmer i byen. Situationen er spændt. Det er allerede kommet til slagsmål mellem grupper af tyskere og syrere. Det højreekstreme miljø er i vækst. Under folkelige demonstrationer mod tingenes tilstand har tilstedeværelsen af nynazister været tolereret.

ANNONSE

Toleransen overfor ekstremister er forstemmende, men hvordan kan sådan en udvikling undgå at nære ekstremismen?

 

Foto: Markedspladsen i Cottbus, Brandenburg. Foto: Clemensfranz / Wikimedia Commons.

Køb Hege Storhaugs bog her!

ANNONSE