Nyt

Østrigs politiske «vidunderbarn» Sebastian Kurz kan sikre, at det nationale højreparti FPÖ igen kommer i regering.

Efter det østrigske valg søndag, står Kurz (31) til at blive verdens yngste politiske topleder.

Endnu er det Nord-Koreas diktator Kim Jung-un (34) som kan smykke sig med denne titel, skriver avisen Telegraph. Den næst yngste, Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, er otte år ældre end Østrigs politiske stjerneskud.

– Jeg lover, at jeg vil kæmpe for en stor forandring i det land. Det er på tide at etablere en ny politisk stil, sagde Kurz, da valgsejren var et faktum.

«Kejser Kurz»

Længe før han blev statsministerkandidat og leder for konservative ÖVP, havde Kurz sikret sig et imponerende CV.

Efter at have ledet partiets ungdomsorganisation, blev han indenrigsminister i 2011. Og han var kun 27, da han blev udenrigsminister.

Med tilbagestrøget hår og smalle jakkesæt uden slips, har Kurz længe forsøgt at spille på sin alder – og på kontrasten til andre østrigske politikere. Det ser ud til at være lykkedes, og han beskrives både som «vidunderbarn», «kejser Kurz», «messias» og rockstjerne.

– Overalt hvor han viser sig, synger fans i turkise T-shirts hans navn, og kvinder spørger om de må give ham knus, melder nyhedsbureauet AFP.

En lille skandale opstod, da Kurz var leder af ÖVPs ungdomsorganisation. Fra en sort Hummer kaldet «heit-o-mobilen», omgivet av letpåklædte kvinder, delte Kurz gratis sorte kondomer ud.

Men selvom stuntet blev latterliggjort, var det ingen hindring for hans politiske kometkarriere.

Imponeret af Orban

Politisk vil Kurz’ valgsejr efter alt at dømme betyde en kraftig højredrejning af østrigsk politik.

Han har markert sig med en knaldhård indvandringspolitik, og mener, at det er ham som har æren for, at den såkaldte Balkan-rute for migranter blev lukket i fjor.

Den 31-årige har åbent rost Ungarns kontroversielle statsminister Viktor Orbán, og han ønsker et tættere samarbejde med Polen.

Normalisering

Indtil for nylig samarbejdede ÖVP i regering med socialdemokratiske SPÖ. Mange analytikere regner med, at ÖVP nu i stedet danner regering med det nationale højreparti FPÖ.

FPÖ, som blev dannet af tidligere nazister i 1950´erne, fik meget opmærksomhed, da partiet under sin tidligere leder Jörg Haider kom i regering omkring årtusindskiftet.

Den gang fik Østrig meget kritik af andre europæiske lande, men reaktionerne bliver næppe lige så stærke nu. Politiske eksperter henviser til, at partier på højrefløjen er blevet større og langt mere normaliserede nu.

ANNONSE

Flere har også sammenligned Kurz med Haider, selv om den 31-årige leder et andet parti.

– Han er en «Haider light», hævder Østrig-eksperten Patrick Moreau.

ANNONSE