Nyt

Foto: Migrationsverket

 

Sveriges Radio (SR) har afdækket at et netbaseret marked for falske historier, som garanterer asylsøgere ophold i nabolandet, oplyser Nettavisen.

Folk fra de mest korrupte lande i verden tager så sofistikerede metoder i brug, som man kan forestille sig, når de skal skaffe sig ophold i et af verdens rigeste – og dummeste – lande. En iraner illustrerer fænomenet over for SR:

«Hamid» købte en regimekritisk blog, som havde været operativ i flere år. Han overtog den og begyndte at opdatere bloggen. På den måde overbeviste han svenske myndigheder om, at han risikerede forfølgelse, hvis han blev udvist til Iran.

Løsningerne som er til salg på nettet, er skræddersyet efter det pågældende land. Radiokanalen har testet dem:

Sveriges Radio tog kontakt med en af udbyderne og fortalte, at de havdebrug for en falsk historie til en bror.

Manden tilbød at give broderen en nethistorik, som viste, at han var systemkritiker. Han skulle få rådgivningssamtaler og baggrundsdokumenter for en pris af 60.000 kroner.

– Det er 100 procent sikkert, at det vil lykkes, lovede manden, som er svensk statsborger med udenlandsk baggrund.

Man kan drage den lære af denne og andre historier, at man skal lade være med at fæste lid til historier, man ikke har forudsætninger for at tjekke, fortalt af personer fra korrupte kulturer, som har alt at vinde og intet at tabe ved at lyve. En lære, som de nordeuropæiske samfund ser ud til at vægre sig imod.

Køb Hege Storhaugs bog her!

ANNONSE