Nyt

Koranafbrændinger i Sverige har skabt voldsom vrede blandt mange muslimer. Irans øverste leder, Ali Khamenei, siger, at Sverige er i krig med den islamiske verden ved at tillade koranafbrænding.

Både sunni- og shiamuslimske jihadistiske grupper har givet udtryk for, at masseslagsmål med svenskere er acceptabelt, fordi nogle personer på svensk territorium har fået lov til at fornærme islam. Truslerne bør tages alvorligt. Efter at Sverige er blevet fremstillet som et muslimfjendtligt land, har Säkerhetspolisen (Säpo) hævet terrortrusleniveauet til fire på en fem-punkts skala.

Statsminister Ulf Kristersson udtaler, at Sverige nu befinder sig i den mest alvorlige sikkerhedspolitiske situation siden Anden Verdenskrig.

I stadig mere muslimskdominerede Malmø er indfødte svenskere allerede blevet en minoritet. I august vil byen også huse offentlige arrangementer som Big Slap og Malmöfestivalen. I lyset af det øgede trusselsniveau skaber dette bekymringer.

Svensk politi opfordrer offentligheden til at være ekstra opmærksom på offentlige steder. “Sund mistænksomhed er vigtig nu,” siger Mats Karlsson, leder af efterretningstjenesten ved Politiregion Syd, til SVT. Karlsson frygter negative historier om det svenske samfund, der bliver spredt på sociale medier. “Så – stol ikke på hvem som helst på Twitter, for eksempel, men tør at stille spørgsmål,” kommenterer han.

ANNONSE

Hvis terrortruslen mod Sverige stiger yderligere, kan store arrangementer som Big Slap og Malmöfestivalen blive nødt til at aflyses. Selvom det er en beslutning, arrangørerne må tage, tror Mats Karlsson ikke, det er et alternativ i øjeblikket. “En sådan beslutning træffes kun, hvis offentligheden vurderes at være i for stor fare,” siger han.

“Generelt set har vi for Malmöfestivalen i mange år haft et godt sikkerhedssamarbejde, især når det drejer sig om terrorisme.” Dette hævder Per-Erik Ebbeståhl, direktør for bæredygtighed og sikkerhed i Malmø.

ANNONSE