Nyt

I reportager fra Sveriges Radio (SR) i december blev det kendt at der findes et netbaseret marked for salg af falske asylhistorier til personer som ønsker at skaffe sig ophold i vort nærmeste naboland.

I samarbejde med SR har Norges nationale TV-station, NRK nu kunnet afsløre at lignende metoder benyttes til at komme til Norge. I en reportage af Tormod Strand og Lokman Ghorbani kommer det frem at asylsøgere fra Iran og Afghanistan af flere aktører tilbydes både falske dokumenter og historier som er skræddersyede med henblik på at få ophold i vort land.

NRK ringer til et af disse selskaber.

NRKs medarbejder udgav sig for at være en iraner, som er rejst til Norge, som vil søge asyl, og som har behov for hjælp.

En mand i den anden ende forklarer at han er specialist i konverteringshistorier.

– Vi kan lære dig et scenario, en historie, og skaffe dig de nødvendige dokumenter til at understøtte historien. Vi kan sige du har vært medlem af en hjemmekirke i Iran, siger manden til NRKs medarbejder.

Historierne kan underbygges endnu bedre med falske dokumenter. Hvad er vel mere solidt end officielle papirer?

Et selskab reklamerer med, hvilke falske dokumenter de kan lave. På en video viser de en falsk dom fra Iran, hvor teksten og dommen er slettet. Næste dokument viser en straffeattest. Et andet dokument viser en stævning fra en iransk ret.

Opfølgningen kan strække sig langt for at hjælpe kunden i mål,

Et Skype interview, hvor de tilbyder træning og øvelser i at gennemføre et asyl-interview koster kun 150 dollar, ca. 1175 kroner.

Udlændingeforvaltningens fagenhed Landinfo er opmærksom på eksistensen af dette marked. Måske er de lidt efter lidt blevet vanskeligere at snyde. Men hvor mange har mon svindlet sig ind i vort land gennem tiden?

ANNONSE

Afdelingsdirektør Hanne Jendal i UDI siger at en opholdstilladelse kan tilbagekaldes flere år efter, hvis den viser sig at være tildelt på falske præmisser. Men hvor stor er chansen for at der vil blive gennemført nogen generaloprydning i fortidens svindel?

 

ANNONSE