Kunstbilde

Fargefotografi i United States Holocaust Memorial Museum, Washington DC.

Krystallnatten fant sted i Nazi-Tyskland (inkludert Østerrike og Sudetenland) mellom 9. og 10 november 1938, for 83 år siden. Bildet viser rester av Torah-ruller fra synagoger i Wien og Marburg. Noen tok vare på dem, og holdt dem i skjul inntil frigjøringen i 1945.

Krystallnatten, på tysk Kristallnacht, var den inntil da verste pogrom som hadde skjedd. 7 500 jødisk-eide forretninger og boliger ble vandalisert, mer enn 1400 synagoger satt fyr på, og minst 91 personer ble drept. Til overmål ble jødene pålagt å betale rundt en milliard Reichsmark som erstatning for skadene.

Mer detaljerte beskrivelser av Kristallnacht finner vi hos USHMM og Yad Vashem (tekst på tysk).

ANNONSE

Læs også

Mest læst

Læs også