Nyt

Aktiviteterne hos en ny, væbnet, libysk gruppe kendt under navnet Brigade 48, skal være hovedårsagen til den kraftige nedgang i migranttrafikken ud fra Libyens kyst. Gruppen, som skal bestå af flere hundrede civile, politifolk og militærpersoner under ledelse af en tidligere mafiaboss, har også sine egne interneringscentre, siger velinformerede libyske kilder eksklusivt til nyhedsbureauet Reuters.

Sources in Sabratha, 70 km (45 miles) west of the capital, said the sudden drop had been caused by a new force in the seaside city, which is preventing migrants from leaving, often by locking them up.

The group in Sabratha «works on the ground, the beach, to prevent the migrants leaving on boats towards Italy,» said a civil society organizer from the city, speaking on condition of anonymity.

Det kan altså se ud som om, det ikke er de anstrengelser, som er koordineret af den libyske regeringen med den italienske regeringens støtte, som har gjort en forskel de seneste uger, men den omstændighed, at en styrke uden for politisk kontrol, gør et omfattende privat politiarbejde.

Men i klansamfund som de Nordafrikanske er der ikke vandtætte skotter mellem staten og det private, kriminelle inklusive, aller mindst i et kaos som Libyen. Militsen kan godt tænkes at være regeringens forlængede arm – eller det modsatte:

ANNONSE

One of the sources said he thought the group was seeking legitimacy and financial support from Tripoli, where European states have tried to partner with a U.N.-backed Government of National Accord (GNA) to stem migrant flows. An official from the interior ministry’s department for combating illegal migration in Sabratha did not respond to a request for comment.

I lyset af denne information risikerer den pludselige nedgang i migranttrafikken over Middelhavet at blive midlertidig. Militsen må antages at gøre det, som til enhver tid tjener dens egne interesser.

Spørsmålet som melder sig, er så hvorfor det tjener militsens interesser at standse trafikken nu. Får den del i nogen af de midler, som Italien betaler til Libyen i den hensigt at sætte det nordafrikanske land i stand til at skaffe sig kontrol?

De migranter som er kommet frem til Sicilien den seneste tid beretter om ting, der stemmer godt overens med hvad de libyske kilder siger:

«They said that it was very difficult to depart from Sabratha. There are people stopping the boats before they set out, and if they get out to sea they’re immediately sent back,» said Flavio Di Giacomo, an IOM spokesman in Rome. Some migrants were also turned back before reaching Sabratha, he said.

Smuglerne må, uanset hvad, forventes at forsøge sig andre steder, så længe militsen forhindrer dem i at operere de steder, hvor de for tiden harkontrol.

ANNONSE