Nyt

EU har bevæget sig mod en løsning, hvor migrantbådene sendes tilbage. Derfor hudflettes de nu af FNs højkommissær for menneskerettigheder, den saudi-arabiske Zeid Ra’ad Al Hussein.

EU siger, at de forsøger at hjælpe migrantene med at vende hjem, ved at sørge for forplejning i Libyen. Men det vil hverken Zeid Ra’ad Al Hussein eller Læger uden Grænser høre på. Deres kritik kan kun tolkes derhen, at de mener, at alle migranter som som samles op ud for Libyens kyst skal fragtes til Europa.

EU har sit eget diplomati, som hedder European External Action Serice eller EEAS, endnu et akronym for endnu et bureaukrati i Brussel.

«We are working with the UN, extremely closely, with different agencies, precisely again to protect the migrants in Libya,» said Catherine Ray, who speaks on the behalf of the EU’s diplomatic arm, the European External Action Service (EEAS).

She noted that the agencies are helping people to return to their home countries where they are aided with further assistance. The EU is also training the Libyan coastguard on human rights, she noted.

Men vil Al Hussein og Læger uden Grænser ikke høre på. De godtager heller ikke EUs indvendinger om, at det er umuligt at samarbejde med de libyske myndigheder, som er overtaget af militser og religiøse fanatikere.

EU ville gerne samarbejde med indenrigs- og forsvarsministeriet. Det har vist sig umuligt.

For at standse eller begrænse trafikken, forbød EU salg af gummibåde og påhængsmotorer til Libyen. Man ønskede endvidere at hjælpe til med at etablere et overvågnings- og redningsorgan under indenrigsministeriet. Men planen måtte skrinlægges.

ANNONSE

EU states in mid-July agreed to introduce restrictions on the export of rubber boats and outboard motors to Libya. The move follows a crackdown on such boats by the EU’s naval operation, Sophia, forcing people to use less-seaworthy alternatives.

These initiatives were then followed by a €46-million programme to enforce the Libyan coastguard in maritime surveillance and rescue. The EU plans also include a study to create a special search and rescue agency within the Libyan ministry of interior, as well as a coordination centre under the ministry of defence.

But an internal report by the EU’s own mission in Libya, EUbam, provides a bleak assessment of both government ministries.

Begge ministerier er overtaget af kræfter, det er umuligt at samarbejde med.

It noted, among other things, that the ministry of interior has been infiltrated by «militias and religiously motivated stakeholders».

It said the ministry is dysfunctional and resorts to asking for donations in-kind and private funding from militia groups in order to operate. The report also noted that such tactics undermine its authority and independence.

EU ser altså sin handlefrihed stærkt begrænset. Enten må man bare kapitulere og fungere som smuglernes taxier til Europa, eller vende bådene og overlade dem til deres egen skæbne. Det er den første løsning, som FNs højkommissær og Læger uden Grænser går ind for.

In a statement released on Friday (8 September), Al Hussein said the EU’s approach of apprehending migrants inside territorial waters to have them returned to Libya is a clear breach of the international law prohibition of ‘non-refoulement’.

«Like the militias onshore, coastguards also sometimes beat, rob and even shoot the migrants they intercept,» he said.

Al Hussein said that a mini-summit in Paris last month between a half dozen European and African leaders was aimed at stopping people from leaving towards Europe.

Flere lande i Maghreb og Sahel-området er præget af kaos og korruption. Det er ingen ansvarlige myndigheder at samarbejde med. Det er de kriminelle netværk som hersker.

Alligevel mener FNs højkommissær, at Europa bare skal tage imod.

«Perhaps the most worrying omission in the Paris document, is a failure to draw up a detailed blueprint to tackle the hidden human calamity that continues to take place within Libya, and along its coast,» he said.

Similar comments were issued by the president of Doctors without Borders who last week accused the EU of condoning torture, given the widespread rape, beatings, and abuse that people endure at the hands of detention centre guards.

Man gør Europa ansvarlig for, at der foregår tortur og mishandling på libysk territorium. Det er et princip, som forvandler Europa til en livredder. Der stilles ingen spørgsmål til absorptionsevnen eller hvem, som skal betale. Al Hussains hjemland, Saudi-Arabien, tager som bekendt ikke imod nogen. Når landet vil af med sine fremmedarbejdere dumper det 50.000 på grænsen og lader dem klare sig selv.

Vi taler nu om humanitær krigsførsel som et nyt fænomen.

https://euobserver.com/migration/138961

 

ANNONSE

Ét svar til “EU får så hatten passer af FN og Læger uden Grænser”

  1. Christian Ivar Petersen siger:

    høj kommissær for menneskerettigheder fra SAUDI ARABIEN? Nå ja, i det mindste har FN da god humor XD