Nyt

To er pågrebet efter at fem personer blev stukket med kniv i et blodigt masseslagsmål ved sygehuset i Härnösand i det nordøstlige Sverige.

Ett 20-tal personer drabbade samman vid Härnösands sjukhus. Enligt polisen ska tillhyggen ha använts.

– Det är ett större bråk, det har skett utomhus i anslutning till sjukhuset vid kommunens kök, säger Johan Aittamaa, befäl vid polisens ledningscentral i region Nord.

Det er ikke usædvanligt, at der er voldelige sammenstød ved og på sygehuse i Sverige. I byer som Malmö og Göteborg rykker politiet rutinemæssigt ud til sygehusene efter voldsepisoder, især når der er tale om bandekriminalitet. Væbnet politi bevogter akutmodtagelserne for at opretholde ro og orden.

Således også så sent som for et par uger siden i Malmö: «Mannen kördes till sjukhus i en privatbil och inte av ambulans, polisen bevakar sjukhuset.» Svenska Dagladet: Skottskadad i Malmö förd till sjukhus

Politiet ved fortsat ikke helt, hvad der udløste slagsmålet, men de mener, at det var to bander, som stødte sammen lige uden for sygehuset mandag eftermiddag.

– Vi leder fortsat efter flere af de formodede gerningsmænd, siger Kristina Lantto ved politiregion Nord sent mandag aften.

Politiet holder vanen tro oplysninger om, hvem der var involveret for sig selv:

Polisen är också i övrigt förtegen om vilka grupper det är som hamnat i konflikt med varandra och varför. Man hänvisar till hög arbetsbelastning som skäl till att inte lämna ut mer information om händelsen, skriver Avpixlat.

Mindst 20 personer var indblandet i hændelsen, fem er bragt til sygehuset med stiksår:

– Det är fyra personer som är skurna med något slags tillhygge, säger Johan Aittamaa.

Polisen uppger att ytterligare en person fördes till sjukhus under kvällen. Totalt fem vårdas på sjukhus.

Sent på aftenen var det fortsat uklart, hvor alvorlige skader de fem ofre har pådraget sig.

Et stort område ved sygehuset blev afspærret af hensyn til de tekniske undersøgelser. Politiet skriver på sin hjemmeside, at der vil «bli ett omfattande ärende».

 

Avpixlat: 20-tal personer inblandade i stort knivslagsmål på Härnösands sjukhus

Aftonbladet: Flera knivhuggna vid sjukhus

ANNONSE