Kunstbilde

Jens Juel (1745-1802)
Olje på lerret, 79,8 x 99,1 cm, National Gallery, London

Det er ikke sikkert at Rousseaus idéer om Tilbake til naturen spilte noen rolle for Jens Juel, men flere av hans portrettmodeller er gjengitt i landskap, som i det store bildet av Niels Ryberg med hund, sønn og svigerdatter i Statens Museum for Kunst i København. Joseph Greenway er plasert (med hund) i et landskap – men han er iført by-klær etter tidens mote, sogar med knebukser, på engelsk breeches (og på fransk culotte, som de franske revolusjonære få år etter at bildet ble malt, identifiserte med l’ancien regime – gamle-styret, og nektet å bruke. I steden brukte de lange bukser, og ble kalt for sans-culottes – i.e. uten knebukser).

På en nettside om Exeters historie, finner vi denne ikke spesielt gode gjengivelsen av et Greenway-portrett – muligens kopiert etter Juel.

National Gallerys nettsider opplyses det at Joseph Greenway var født i Devon, og skapte seg en formue som kaptein i Asiatisk Kompagni. Han ble dansk statsborger i 1785. Men allikevel fungerte han som sheriff i Exeter fra 1802 til 1803, og borgermester fra 1804 til 1805. I 1821 er han registrert som både konkurs og død. Man antar at bakgrunnen for portrettet er et gods nord for København, som tilhørte en av hans venner.

ANNONSE

Læs også

Diana og Actaeon (1556-59) -
Badende dame (c.1571) -
Einundfjell (1897) -
Den hellige Lucia (1473-74) -
Kälkbacksåkning (1882) -