Hovederne på bloggen

“Den overfladiske opdeling mellem raske og syge blotlægger afmagten i en kultur, der i så høj grad afviser tanken om, at ethvert menneske bærer på det onde og selv kan give det plads. I alverdens grader og skikkelser. Imidlertid er det netop dén forståelse, der skal udfordre den ensidigt humanistiske tænkning, og når ordet ”ondskab” nu vender tilbage til sproget, fordi vi lammes af tidens blodbad, ser vi, hvordan vi indhentes af en virkelighed, vi hovmodigt opfattede som tilbagelagt. Donald Trump er på sporet, men der skal justeres lidt. Tidens bødler er ikke blot onde tabere. De er mennesker, der har tabt kampen til det onde. Den sidste formulering rummer den store fortælling om, hvem vi er.”

Efter terror-angrebet i Manchester og Præsident Trumps betegnelse af terroristerne som “onde tabere” gør Sørine Gotfredsen op med den fremherskende vestlige – og meget humaniserende – forestilling om, at onde handlinger ikke skyldes, at det enkelte menneske er ondt, men skyldes sociale og psykologiske påvirkninger. Vrøvl, siger Gotfredsen, der mener, at Trump taler lige ind i en ny (gammel) diskurs, der anerkender, at nogle mennesker er onde og at andre bærer på en latent ondskab, der kan komme til udtryk ved ydre påvirkninger. Det har i mange år været tabu at tale om menneskelig ondskab, men nu må vi erkende, at ondskaben findes, og at det er muligt at tabe til det onde.

Læs Sørines Gotfredsens super indlæg her:

 

http://gotfredsen.blogs.berlingske.dk/2017/05/28/ondskaben-er-tilbage/

ANNONSE

Mest læst

Joe Biden er ond