Hovederne på bloggen

“…Luthers skepsis overfor den enkeltes selvdyrkelse er evigt relevant. Han ønsker et samfund, hvor man handler godt for den andens skyld og ikke for selv at vokse i anseelse, hvilket kræver ransagelse af eget sind, og gang på gang falder man i. Men kampen skal kæmpes.

Det skal den også i dag, og personerne bag ”projekt godhedsbevis” har vist ikke forstået det. De sætter selvophøjelsen i system og er med til at gøre børn til små selvretfærdige væsner, der tror, at de gennem den gode gerning kan skinne særligt smukt, mens belønningen findes i andres beundrende blikke og kontant afregning med LEGO”

I 500-året for reformationen er det sørgeligt, at børn opfordres til at flashe deres gode gerninger på et “godhedsbevis”, der indkasserer 25 kr. fra LEGO pr. god gerning i forbindelse med den seneste landsindsamling i en lang række.

ANNONSE

Det er om ikke ukristeligt, så dog i direkte modstrid med, hvad Luther gjorde op med for 500 år siden: Den købmandsforretning som kirken havde udviklet sig til med sjakren med syndsforladelse og gode gerninger. Hold dem for dig selv og ransag din sjæl for, om du gør godt for at stille dig selv i et fordelagtigt lys eller virke god – eller du af et ærligt hjerte yder til et fælles bedste.

En meget svær proces, men ikke desto mindre en helt central selvransagelse i det lutherske univers, som bliver trådt under fode med LEGOs godhedsbeviser. Læs Sørine Gotfredsens indlæg ‘her:

 

 

http://gotfredsen.blogs.berlingske.dk/2017/02/05/smaa-slaver-af-godheden/

ANNONSE

Mest læst

Jalving fyret fra JP

Jyllands-Pesten