Kommentar

Statsminister Lars Løkke Rasmussen benyttede 500-årsdagen for Martin Luthers reformatoriske 95 teser, som sidstnævnte slog op på kirkedøren i Wittenberg den 31. oktober 1517, til at skælde ud på – ja netop – Martin Luther. Reformatoren havde sagt frygtelige ting om muslimer, fremgik det af statsministerens redegørelse. Faktisk var de så frygtelige, at Løkke ikke ville tage dem i sin mund, så vi ved ikke, hvad han havde i tankerne.

Men vi får måske et indtryk af Løkkes tanker ved at studere Den Augsburgske Bekendelse, som Tysklands protestantiske fyrster forelagde for kejser Karl 5. den 25. juni 1530. Den Augsburgske Bekendelse har lige siden været fundamentet for den evangelisk-lutherske kirke – altså også den danske folkekirke.

Her læser vi i den første artikel, at ”[menighederne] fordømmer alle kætterier, som er opkomne mod denne artikel, så som … muhamedanerne og alle deres lige.” Og for at der ikke skal herske tvivl, roses kejseren i artikel 21, hvis han efterligner kong Davids eksempel, ”når han fører krig for at forjage tyrkerne fra fædrelandet”.

ANNONSE

Der er en efterklang af denne forsvarsvilje i det danske præsteløfte: Vil man være præst i folkekirken, skal man love “efter evne [at] bekæmpe sådanne lærdomme, som strider mod folkekirkens trosbekendelse”. Det må altså indebære et løfte om at bekæmpe “muhamedanerne og alle deres lige”.

Lars Løkke tilhører det segment, der mener, at alle religioner er lige gode, og at det derfor kan være ligegyldigt, om Danmarks bebos af kristne eller muslimer. Og han vil ikke høre et ondt ord om muhamedanere, som han med glæde importerer i stort tal.

Når vi læser om Den Augsburgske Bekendelses baggrund, bliver vi normalt gjort bekendt med teologiske uenigheder mellem paven og Luther, med visse fyrsters lyst til at bemægtige sig kirkegodset og forskellige interne magtkampe i det kristne Europa. Det er sandt alt sammen.

Men der er også en storpolitisk vinkel, som må have gjort indtryk på de tyske fyrster og Bekendelsens forfatter, Philipp Melanchton. Især noget, der var sket uden for den tysk-romerske kejsers hovedstad, Wien, trekvart år før offentliggørelsen af Den Augsburgske Bekendelse, og i Ungarn fire år forinden.

Den 29. august 1526 stødte sultan Suleiman den Prægtiges tyrkiske hær på flere hundrede tusinde mand sammen med en betydeligt mindre ungarsk styrke i slaget ved Mohacs, der fuldstændig knuste den ungarske hær. Suleimans plan var at “erobre verden”, som en samtidig iagttager skrev. Det lykkedes ham i hvert fald at erobre det meste af Ungarn, ligesom tyrkerne tidligere havde erobret bl.a. Konstantinopel, hele Balkan og øerne i det østlige Middelhav.

I løbet af to timer døde 16.000 ungarere under slaget ved Mohacs, heriblandt syv biskopper og den ungarske konge. 2000 ungarske fanger blev halshugget og deres hoveder sat på stager rundt om sultanens telt. To måneder senere marcherede Suleiman tilbage til Istanbul med 100.000 ungarske mænd, kvinder og børn, der blev solgt på de muhamedanske slavemarkeder i sultanens vidtstrakte rige. Men det var kun begyndelsen. Det anslås, at op mod tre millioner ungarere blev taget som slaver i løbet af de to hundrede år, da Ungarn var under tyrkisk kontrol, og Ungarns befolkning blev omtrent halveret.

Efter disse oplevelser med muhamedansk kulturberigelse forstår man jo godt, at ungarerne ikke er indstillet på at rette ind efter Angela Merkels planer om at oversvømme landet med nye muslimer.

Men Suleiman den Prægtige var langt fra færdig. Den 10. maj 1529 sendte han en hær på 250.000 mand og med 300 tunge kanoner mod Wien. Hærens beredne avantgarde ankom til byens mure den 23. september, hvor de red rundt og råbte, at indbyggerne snart ville blive dræbt. Hver rytter bar en lanse med et afskåret hoved af østrigere, som de havde dræbt på vejen. Wien blev kun forsvaret af 16.000 mand og måtte forberede sig på en lang belejring. Men forsvarerne blev kyndigt anført af den erfarne tyske general Nicolas von Salm, og den 16. oktober måtte tyrkerne pakke sammen og drage hjem til Istanbul. Forinden havde de naturligvis massakreret alle deres kristne fanger.

De tyske fyrster og reformatorer, der advarede mod den tyrkiske og muhamedanske svøbe, havde altså deres gode grunde.

Og det var ikke kun den rene teologi, der var på spil, men den simple overlevelse.

Man forstår godt, at Lars Løkke Rasmussen gyser over den antimuslimske tone, der var så udbredt i kristenheden i århundrederne efter Konstantinopels fald i 1453.

Tyrkere og andre muhamedanere kan til gengæld glæde sig over, at de har så stålsatte talsmænd som den danske statsminister, der tilmed gør det gratis.

ANNONSE

9 svar til “Sidst tyrken var her”

 1. inos siger:

  Jeg bor i en udmærket Venstre-ledet kommune, og har hidtil stemt Venstre lokalt. Det gør jeg ikke længere. Venstre er et skidt parti og formanden en skændsel af uvidenhed.

 2. KnudMadsen siger:

  Det fjols bliver da også dummere og dummere at høre på. Kunne han ikke bare fortsætte med sine bilagsfiflerier og så holde sig til det? Det koster dog ikke så voldsomt som muhamedanerimporten. Og så kunne han passende læse på historiens grufulde fortællinger om, hvad der sker, når saracenerne overtager magten.

 3. Va Sawva siger:

  Hey document! – Hvad er der galt med mine indlæg?? Siger jeg noget forkert???

  • Trond Ellingsen siger:

   Det er (foreløbig) intet galt med dine innlegg. Men alle innlegg forhåndsmodereres og i kveld har nok moderator vært opptatt med andre presserende gjøremål. Jeg benytter samtidig anledningen til å takke for alle innlegg her i kommentarspalten og lover bot og bedring i fremtiden.

 4. Va Sawva siger:

  I er jo ikke bedre end Zukerberg og Merkel!!

 5. Va Sawva siger:

  Fornuft og frihed står der! ???

 6. Va Sawva siger:

  muhamedanere skal være i muhamedanerland, men det har LL endnu ikke set.

  – Han må være både blind og døv, ligesom størstedelen af de danske og europæiske politikere.
  De skyder i gaderne, de brænder biler, de smider sten fra broer, de forulemper vores kvinder, de overtager magten i flere og flere områder, de stiller religiøse krav, de bygger moskeer, de føder flere børn end danskerne, de bliver ved med at komme, de smadrer vores land………..for 40 år var der ingen i Danmark.

  Kaliffen i Tyrkietsiger:
  Moskéerne er vores kaserner, minareterne er vores spyd, kuplerne er vores skjold, de troende muslimer er vores soldater, Koranen er vores grundlov, tørklædet er vores fane.

  Lars Løkke ikke bare blind og døv, han er en landsforræder!

 7. Glennie Sørensen siger:

  Fadbamsen og hovedparten af Venstre, er skabs-Radikale. Tag feks. straks opbremsningen af muslimer, som i steder for blev til straks-stor-import af muslimer . . .
  Kun tåber frygter ikke Islam og Venstre…

 8. Axel Artke siger:

  Lars Løkke Rasmussen forsøger at behage både Merkel, DI og dansk landbrug ved at åbne for import af billig arbejdskraft fra Mellemøsten og Nordafrika. Samtidig sender han Inger Støjberg på gaden med bandbuller imod muslimer. Så har husarerne fået deres luns kød! At kun en beskeden del af de nævnte indvandrere kan bruges, er LLR’s opdragsmænd lige glad med, for dem må “det offentlige” tage sig af. Det vil sige de danske skatteydere. Det koster danskerne den netto sum af 80 milliarder om året (brutto), hvilket vil sige, at hver dansk familie betaler omkring 60.000 kr om året til forsørgelse og betjening af de uanvendelige.