Nyt

Dagen efter indsættelsen af Donald Trump som USAs præsident, mødtes de vigtigste repræsentanter for Europas nye højrefløj lørdag til en konference i Koblenz i Tyskland, hvor lederen for det hollandske Frihetsparti, Geert Wilders, franske Front Nationals leder Marine Le Pen og tyske Alternative für Deutschlands leder Frauke Petry for første gang deltog i et fælles arrangement.

Italienske Lega Nords leder Matteo Salvini og det østrigske Frihedspartiets Harald Vilimsky var også tilstede i Koblenz, hvor venstrefløjs-demonstranter vanen tro forstyrrerede den politiske forsamlingsfrihed ved at protestere mod det de mener, er fascisme.

Konferencen, hvor enkelte store medier blev nægtet adgang, surfede ikke uventet lidt på efterdønningerne af stemningsbølgen ved Trumps indsættelse, og efter hvad The Independent rapporterer, gjorde Marine Le Pen noget så usædvanligt for franskmænd som at rose de engelsktalende landene for at have vist vejen for andre:

ANNONSE

Ms Le Pen told cheering crowds: “2016 was the year the Anglo-Saxon world woke up. 2017, I am sure, the people of continental Europe will wake up.

Le Pen forstår at tiden arbejder for henne:

“It’s no longer a question of if, but when.”

Hvad briterne satte i gang med folkeafstemningen om EU, er for Le Pen begyndelsen på en ny politisk tidsalder:

“We are experiencing the end of one world and the birth of another,” Ms Le Pen said. “We are experiencing the return of nation-states.” 

En lige så sejrssikker Geert Wilders, som har ført i meningsmålingerne i to måneder op til  valget i Holland, fulgte i samme stil:

“Yesterday, a new America. Today – hello Koblenz – a new Europe!” said Geert Wilders, the leader of the anti-Islam Dutch Freedom Party. 

“The people of the West are awakening. They are throwing off the yoke of political correctness.

“This year will be the year of the people … the year of liberation, the year of the patriotic spring.”

Frauke Petry, som indtil for nylig ikke virkede parat til at stå frem sammen med de andre, og hvis deltagelse i konferencen er omstridt i hendes eget parti, formulerede sig i mere afdæmpede vendinger. Som Stern skriver, slog hun i sit indlæg blandt andet til lyd for en «moralsk vending». Som den sidste af de tre, som stiller op til parlamentsvalg i løbet af 2017, kan det godt blive for hende at valgene i Holland og Frankrig vil blive opfattet som udtryk for en sådan vending.

 

The Independent

ANNONSE