Kommentar

Mark Rutte har været premierminister i 13 år. Han har dannet koalitioner for at isolere Wilders, der gjorde det godt i både 2017 og 2021. Nu har vælgerne straffet hans parti, VVD, som gik ti mandater tilbage. Vælgerne ærgrer sig over ikke at blive hørt. Indvandringen er den største i 20 år: 400.000. Derfor valgte de Wilders, og han er nu førstevalg til premierminister. En revolution i Europa.

I meningsmålinger lige før valget var Geert Wilders på vej mod 28 mandater. Det var 35, en sand tsunami for Wilders. Wilders har modtaget hilsener fra Viktor Orban, Marine Le Pen, Alternativ for Tyskland. Til sommeren er der valg til EU-parlamentet. Kan bølgen også ramme her?

En dæmning brast onsdag.

Alle advarsler og skræmmeslag har ikke virket. Hollænderne strømmede til Wilders parti.

»Det største parti i Holland, og jeg siger dig, vælgeren har talt. Vi er trætte af det, og vi skal sikre, at hollænderen kommer først igen,” sagde den 60-årige politiske veteran under jubel fra sine overraskede og overlykkelige tilhængere.

ANNONSE

“Vi kan ikke ignoreres,” tilføjede han, mens han rasede mod “asyl-tsunamien” og opfordrede andre partier til at slutte sig til ham i koalitionen.

Hvad er forklaringen på Wilders pludselige sejr? Det er enkelt. Wilders Frihedsparti klarede sig godt i både 2017 og 2021, men de andre partier, primært Mark Rutte og VVD, dannede koalitioner for at isolere ham. Nu har vælgerne straffet Rutte og hans kolleger. De har sendt en klar besked: Vi vil have Wilders ombord og med ansvaret.

Hvad har fået dem til at sætte foden ned? Forklaringen er enkel: Holland oplever den største immigration i tyve år.

Indvandring er på sit højeste i 20 år i Holland med 403.100 ankomster i år i et land på 17,5 millioner mennesker på et tidspunkt, hvor Europa har været udsat for en sommer med stigende vandrende tal.

Men det ved du ikke, hvis du lytter til NRKs Europa-korrespondent. Han har et bindende mandat: Giv ikke lytterne følelsen af, at de kan ændre udviklingen. Lad dem svæve i vildfarelse og magtesløshed.

Ruttes arving, kurdiske Dilas Yesilgöz, havde et svært udgangspunkt. Hun skulle overbevise vælgerne om, at VVD fortjente en ny chance. Hun måtte indrømme: – Vi lyttede ikke nok til vælgerne.

Rutte har været en fjende af Wilders. Yesilgöz udelukker ikke en koalition med PVV, men ikke med Wilders som premierminister. Hun skal måske spise det. Vælgerne vil ikke tilgive hende, hvis hun dermed åbner døren for Felix Timmermanns og de rødgrønne.

Wilders forstår, at Holland er i en historisk situation, og sagde i sidste valgduel, at han ville være premierminister for hele Holland.

I den sidste tv-debat med partiledere på tærsklen til onsdagens afstemning sagde Wilders, at han ønskede at være premierminister “for alle hollændere”.

“Uanset din tro, din baggrund, hvad end det er, uanset din religion eller oprindelse,” sagde han.

EU-partierne spiller et meget højt spil ved at tillade et så højt niveau af immigration. Det, der skete i 2015, ser ud til at gentage sig selv. Så var det Angela Merkel, der åbnede dørene for en folkevandring.

Hun fik Donald Trump.

Det samme kan ske igen nu. Trump og Wilder side om side er nok til at give eliten et hjerteanfald.

Et tydeligt gisp gik gennem pressecentret i Niewespoort onsdag aften, da de første valgdagsmålinger rullede over skærmen.

ANNONSE

Mest læst

Donald Trump er manden