Nyt

Myndighedernes og mediernes omtale (eller manglende omtale) af kriminalitet, får lidt for ofte en til at sidde tilbage med en følelse af, at multikulturens rolle i udviklingen forsøges afdramatiseret – i værste fald fortiet. Et eksempel som skriger til himlen er, da Tagesschau – et nyhedsprogram på ARD, der er Tysklands svar på Dagsrevyen.

maria-ladenburger

Mange tyskere er meget oprørte over drabssagen hvor en asylsøgende afghansk teenager voldtog og dræbte den 19 årige tyske medicinstuderende Maria Ladenburger, som arbejdede som frivillig på et modtagecenter i Freiburg, Baden-Württemberg. Saken var kendt af flere tyske medier allerede om eftermiddagen den 3. december, men i Tagesschaus hovedudsendelse om aftenen, fem timer efter at politiet havde afholdt pressekonference, blev det frygtelige mord ikke nævnt med et ord.

I en situation hvor Tyskland har taget imod mere end en million asylsøgere, og mange mennesker har strukket sig langt for at hjælpe dem, gør det selvfølgelig et utroligt stærkt indtryk,når nogen takker for hjælpen ved at voldtage og dræbe en af dem, der har hjulpet og som burde have haft et langt liv foran sig. Sagen har en åbenlys stor offentlige interesse.

ANNONSE

Hos ARD så man ikke desto mindre anderledes på sagen, for som det blev udtrykt i en opdatering på Facebook, skriver Focus:

Sagen har mere en «regional betydning», dertil kommer «den særlige beskyttelse af unge mennesker» som gælder den mindreårige mistænkte.

Tagesschau tilføjede, at de bringer nyheder af et mere «overregionalt» tilsnit, altså nyheder, som har interesse for hele Tyskland. Chefredaktør Kai Gniffke udtalte således, at de ikke rapporterer om hver eneste mordsag i Tyskland.

Det er svært at tolke dette som en fejlvurdering al den stund, at sagen jo blev omtalt senere. Den manglende dækning af sagen er snarere et tegn på modvilje: Man undgår helst at rapportere om ting, som føles ubehagelige, med mindre man er tvunget til det. Er det sært, at folk foragter medierne og overøser dem med skældsord?

Grusom kriminalitet som indirekte skyldes den tyske asylpolitik er utvivlsomt et nationalt anliggende, selvom den enkelte sag er lokal. Frankfurter Allgemeine kommenterer:

Folk er urolige. Det er ikke bare en følelse af usikkerhe, der breder seg. Sikkerheden i det offentlige rum er indskrænket.

Der foreligger altså en helt konkret og mærkbar usikkerhed, ikke en ubegrundet frygt. Folk som forstår, tager deres forholdsregler. Dem, der ikke forstår, overlades til deres egen skæbne. Det betyder ikke alene, at der mangler noget, som bare er i nærheden af at kunne kaldes en offentlig samtale – det er også en form for ophør af selve samfundet.

 

Focus – Frankfurter Allgemeine

ANNONSE