Nyt

Angela Merkel spiller den store statskvinde,, men hendes forsvar forfalder. Hvordan skal tyske militære kunde danne rygraden i en europæisk hær?

Den tysk-franske traktat er et skridt mod en europæisk hær, siger Angela Merkel. Men Tysklands flåde har kun kapacitet til to samtidige opgaver. De fleste fartøjer er utidssvarende. Fregatter bestilt for tolv år siden udebliver. Våbensystemer på nyere fartøjer svigter.

Den nye tysk-franske traktat er et skridt på vejen til en fremtidig europæisk hær, udtalte Tysklands kansler Angela Merkel i forbindelse med undertegningen i Aachen tirsdag. I den grad EU’s væbnede styrker skal have et søforsvar, vil det for Tysklands vedkommende komme til at handle om ganske mange skridt.

Det tyske forsvar har nemlig ikke nok fartøjer til at gennemføre de opgaver, som bliver pålagt af de politiske myndigheder, kan Frankfurter Allgemeine oplyse i en artikel med den megetsigende titel «Den tyske marine er stødt på grund».

ANNONSE

Bundeswehr skulle anskaffe sig fire nye fregatter. Det blev afgjort for tolv år siden, men indtil nu er ingen af dem leveret. Men det er ikke det eneste problem. De NATO-allierede stønner allerede.

To samtidige opgaver er alt det tyske søforsvar kan mestre på en gang. De pågående opgaver i Ægæerhavet og Libyen bringer Tysklands marine til ydergrænsen af sin kapacitet.

Resultatet er at Tyskland ikke kan sende fregatter til NATO´s fire permanente indsatsgrupper. I en tid hvor Rusland udfordrer NATO, rejser dette tvivl om Tysklands evne til at deltage i alliancen, siger en højtstående marineofficer. Tiltroen til de tyske sømilitære styrkers evner er faldet betragteligt den senere tid.

Disse omstændigheder er utvivlsomt medvirkende til at Tyskland ikke er uvillig til at trække fregatten «Augsburg» tilbage fra EU’s sømilitære operation ”Sophia” i Middelhavet.

Antallet af fartøjer i den tyske marine er sunket siden den kolde krig, og de tilbageværende er i hovedsagen gamle fartøjer med stort vedligeholdelsesbehov. Men også de nyere skibe har problemer. I fjor mislykkedes affyringen af en raket fra et nyere fartøj, med det resultat at raketten brændte ud ombord.

Fregatterne, som blev bestilt for tolv år siden, mangler for i øvrigt systemer til ubådsjagt, skriver Frankfurter Allgemeine. På den tid så man ikke behovet.

Donald Trump har gentagne gange kritiseret Tyskland for ikke at bruge de aftalte mindst to procent af BNP på forsvaret. På den måde bliver landet gratister i NATO, hvor USA bærer hovedbyrden, mener den amerikanske præsident.

Ikke desto mindre mener Tyskland og Frankrig altså at de skal udgøre hovedstyrken i en europæisk hær, som den franske præsident Emmanuel Macron har sagt skal beskytte Europa mod blandt andet Rusland.

 

ANNONSE