Kommentar

Der er store forandringer på vej i Europa. Et flertal af tyskerne ønsker at udskifte Angela Merkel. Der tales om et brud i unionen mellem CDU og CSU. Establishment kan ikke tilgive hende, at Tyskland for første gang efter krigen har fået et parti til højre for CSU. Det har været en uskreven regel, at det aldrig skulle kunne ske.

Nu rejses det nationale spørgsmål på en ny måde. Hvem tilhører Tyskland? Islam, siger Merkel og antagoniserer dermed store dele af vælgermassen.

Der sættes spørgsmål til dagsorden, som ikke hidtil har været stillet

I Holland går Geert Wilders stærkt frem. Han vil stoppe den muslimske indvandring, forbyde hijab og lukke muslimske centre og moskeer.

Politikere og presse har ikke længere patent på at bestemme, hvordan spørgsmålene skal stilles.

Det gælder i lige høj grad USA, hvor præsidentvalget handler om, hvad der vil sige at være amerikaner. Også det sker under påvirkning af masseindvandring og spørgsmålet om islam og muslimers plads i USA.

Det er de samme spørgsmål på begge sider af Atlanten: Hvem er vi?

Tyskerne er af historiske grunde bange, men det er svært at få ånden ned i flasken igen.

De der troede, at det politiske system var låst og ude af stand til fornyelse, har taget fejl.

Ungarn, Slovakiet og Polen er gået foran og har modsat sig Merkels indre kup. Hun åbnede døren på vidt gab for masseindvandringen og hun mente, at de andre skulle dele byrderne. Det blev for meget. Merkel har totalt savnet Fingerspitzgefühl i sin omgang med Tysklands nabolande i Centraleuropa. Selv når man kommer som godhedens apostel, skal man tage hensyn. Det glemte Merkel.

ANNONSE

Den politiske klasse mister kontrollen over vælgerne.

Østrigerne vælger med stor sikkerhed Norbert Hofer fra Frihedspartiet til præsident 2. oktober, samme dag som ungarerne stemmer, om de skal tage imod flygtninge i henhold til EU-kvoterne.

Men magten omgiver sig med tykke mure.

Da Merkel kommenterede valgresultatet i Mecklenburg-Vorpommern under G20-mødet i Kina, ændrede hun ikke en tøddel på sin politik:

“I consider the fundamental decisions as right, but there is much to be done to win back trust and the topic of integration will play a huge role, as well as the repatriation of those who don’t gain residency rights,” she said on Monday (5 September) at a press conference at the G20 summit in Hangzhou, China.

Politikerne hører ikke, at indvandring, islam og terror er ved at blive de store altdominerende temaer i folks bevidsthed. De forstår ikke, at for hvert terrorangreb føler folk, at de synker dybere.
Selv lejren i Calais kan Frankrig og Storbritannien ikke blive enige om. Den er blevet kastebold i den franske valgkamp.
De gamle venstrefløjs-retorik om, at højrefløjen konkurrerer om at være skrap mod muslimer, virker ikke længere. Der en en konkurrence i gang mellem Sarkozy og Le Pen. Over for den står Alain Juppe, der vil være anstændig. Men han sidder på lånt tid. Et nyt terrorangreb kan når som helst slå ham ud.
Sådan er det også for Hillary i USA.
Brexit viste, at det umulige var muligt. Brexit er blevet en motor i det usikkerhedens vindue, som har åbnet sig.
Man skal være glad for at vælgerne tyr til stemmesedler og ikke andre instrumenter.
Det som for bare få måneder siden så ud til at køre på skinner, gør det pludselig ikke længere.
Nu er destination ukendt for såvel Europa som USA.

 

ANNONSE

Læs også

Merkel under krydspres -
Opbrud -
Se Chemnitz og skælv -
Merkel - enden på en æra -