Kunstbilde

Øyde 1 (1)

Foto: Olav Bjørkum

Da isen trakk seg vekk fra Rørostraktene for ca 10 000 år siden, hadde den skapt et steinete og sandete område som frem til nå har beholdt sitt ørkenpreg. Kvitsanden er knapt en halv kvadratkilometer stor og dekket med lys flyvesand. Rørosingene liker å kalle den for ørken, selv om den ikke fyller kriteriene. I dag har Kvitsanden status som naturreservat. Bestemmende myndigheter har tidligere ikke tatt særlig hensyn til stedets egenart, da deler av det har vært både søppelfylling, motorcrossbane og golfbane. Det er plantet trær og gressorter for å binde sanden. Vegetasjonen begynner å ta overhånd og gjør etter hvert ørkennavnet til skamme. Likevel lar man seg forlede, og begir seg ut på ørkenvandring med en vannflaske i sekken. Her finner man roen blant flyvende sand og under drivende skyer. Tross ørkennavnet er Kvitsanden en oase, og det er nok av vannhull inne i Bergstaden.

ANNONSE