Kunstbilde

Helene Schjerfbeck (1862-1946)
Olje på lerret, 66,5 x 48,5 cm, Nasjonalmuséet, Oslo

Helene Schjerfbeck beundret el Greco, og fikk etter alt å dømme se flere av hans originaler i forbindelse med utenlandsopphold i løpet av 1880-tallet, men ellers kjente hun hans verker bare fra reproduksjoner i svart/hvitt. Hennes første bilde etter el Greco ble malt i 1928, men de fleste ble malt på 1940-tallet.

I 1944 ble hun evakuert fra Finland til Stockholm. En hofteskade da hun bare var fire år gammel hadde gjort henne bevegelseshemmet. Det ble verre og verre med årene, og i 1944 var hun knapt i stand til å gå. Men hun malte fortsatt, og venner forsynte henne med kunstbøker. Det er sannsynligvis slik hun ble kjent med dette bildet av Den hellige familie og St. Anna. (Wiki-siden finnes bare på kastiljansk, katalansk og italiensk). En annen variant av samme motiv ble gjort i 1945, så vidt jeg kan vurdere det, utført i kull og lavering/akvarell. Det skulle bli hennes siste bilde etter el Greco. I 2016 ble det solgt for SEK 680 000 ved Uppsala Auktionskammare.

ANNONSE

Læs også

Læs også