Kunstbilde


Postkort i Photochrom, Library of Congress, Washington DC.

Photochrom er enkelt sagt en variant av litografi, der utgangspunktet er et håndkolorert svart/hvitt-fotografi. To firmaer spesialiserte seg på denne teknikken, Photoglob AG i Zürich, og Detroit Publishing Company, Michigan. Det er bevart en mengde motiver fra hele verden, og Library of Congress (i parentes bemerket en fabelaktig samling) har et stort antall.

Kölnerdomen har en lang historie, og fikk sin nåværende skikkelse med de to tårnene først mot slutten av 1800-tallet – men den er faktisk basert på originaltegninger fra middelalderen, som ble gjenoppdaget i 1814. Til høyre i bildet ser vi jernbanestasjonen, Kölner Hauptbahnhof, åpnet i 1859 og sist utbygget i 2000.

I Heinrich Heines (1797-1856) Buch der Lieder kan vi lese disse linjer:

Im Rhein, im heiligen Strome
Da spiegelt sich in den Well’n,
Mit seinem grossen Dome
Das grosse, heilige Köln.

Som kjent ble dette tonesatt av Robert Schumann i sangsyklusen Dichterliebe (1840). Fritz Wunderlich synger.

ANNONSE