Kunstbilde

Jan_Matejko,_Bitwa_pod_Grunwaldem

Jan Matejko (1838-1893)
Olje på lerret, 426 x 987 cm, Nasjonalmuséet, Warszawa,

Jan Matejko fikk sin utdannelse ved akademiet i Kraków, hvor han senere ble rektor. Akademiet er i dag kjent som Matejko-akademiet.

Matejko er først og fremst kjent for sine store lerreter med motiver fra polsk historie. Det best kjente er kanskje Jan Sobieski ved Wien fra 1882-83 i Vatikanet. Dagens bilde skildrer slaget mellom Den tyske orden og en polsk-litauisk allianse den 15. juli 1410, som fant sted mellom landsbyene Grunwald (Grünfelde) og Stębark (Tannenberg) i Øst-Preussen. Slaget endte med en knusende seier for polakker og litauere, og satte i praksis en stopper for Den tyske ordens makt.

En beskrivelse av slaget, samt detaljer om bildet finnes her

Som mange vil vite, fant et annet slag sted ved Tannenberg sted for temmelig nøyaktig 102 år siden, der tyske styrker under ledelse av Hindenburg og Lüdendorff vant en knusende seier over russiske styrker under general Samsonov.

Disse to slagene har også inspirert to Nobelprisvinnere i litteratur, det første Henryk SienkiewiczKrzyżacy (Korsfarere) fra 1900, og det andre Aleksandr Solzjenitsyns August 1914 fra 1970

Korsfarerne ble filmatisert av den polske regissøren Aleksander Ford i 1960.

Det anbefales å klikke på bildet for fullt format.

ANNONSE