Nyt

Angela Merkel har sagt ja til at komikeren Jan Böhmermann kan strafforfølges for hans satire over Recep Tayyip Erdoğan. Dermed prisgiver Merkel også ytringsfriheden. Hun har tidligere indgået et samarbejd med Erdogan uden hensyn til de massive menneskerettighedsbrud der har sket under hans styre.

Formelt har Tyskland en lov som kan ramme fornærmelser mod udenlandske statsoverhoveder, men noget helt andet er den politisk kontekst: Erdoğan kvæler pressefriheden i hjemlandet. Ved at åbne for retsforfølgelse af en komiker på tysk jord, signaliserer Merkel at Erdoğans hånd også strækker sig til Tyskland.

Det skal ha været betydelig uenighed indad i koalitionen. Regeringen ved godt at tyskernes tålmodighed er ved bristepunktet. Indrømmelserne overfor Tyrkiet har kostet. At Merkel i en slik situation alligevel vælger at ofre ytringsfriheden, vil for mange tyskere opleves som forstæmmende.

ANNONSE

Det er rammen rundt satiren som gør den velkendt: En islamist bliver fornærmet og vil ha komikeren straffet. Alle forventer at det ikke vil ske. Det er ytringsfrihed i Tyskland. Rigtignok findes der en lov mod fornærmelser af statsoverhoveder, men den er næsten ikke brugt og ingen tror at Merkel vil ofre politisk kapital på at tilfredsstille Erdoğan, som mange mener fuldt ud har fortjent satiren.

Så gør Merkel alligevel det uventede: Hun sier hun tillader strafforfølgelse, men at hun selvsagt ikke blander sig op i retsvæsenets arbejde. Det lyder ikke overbevisende. Böhnemann er allerede under politibevogtning. Slik går det når man fornærmer den nye sultan. Han har millioner tilhengere blandt tyrkere i Tyskland.

Det ved Merkel godt. Hun har skabt en storm ud af en lille affære.

angela-merkel-sieht-erschoepft-aus

Merkel ser udmattet ud, bemærker medierne. Hvorfor søger hun hele tiden mod løsninger der igen og igen tøjer tyskernes tålmodighed? Merkel lader til at have mistet realitetsansen. Hun træffer gang på gang de forkerte valg og kommer islamisterne i møde.

ANNONSE

7 svar til “Merkel tillader at Böhermann straffeforfølges”

 1. Henrik Petersen siger:

  Må det gå hende som det gik mussolini.

 2. hayek356 siger:

  Ubehagelig å bli minnet om dette i en ikke så fjern fortid…

  http://mediad.publicbroadcasting.net/p/shared/npr/styles/x_large/nprshared/201510/450575852.jpg

 3. prentesvarten siger:

  Den såkalte “sosialdemokratiske sosialisme” lå lenge sovende inntil jernteppet falt i 1989. Da våknet den opp og ikledde seg “humanismens slør” for å erobre det sovjetkommunismen hadde tapt: Hele jordens sosialistiske herredømme; dog med de samme undertrykkelsesmekanismer som før: Kriminalisering på alle nivåer av all motstand mot den herskende diktatoriske humanistiske godhetsdoktrine, et europeisk mareritt som til stadighet oppnår å gjenvelge seg selv, applaudert av et media betalt av den samme sosialdemokratiske godhets-elite:
  “Hvordan kan du være så ond at du ikke støtter oss, etc etc”?

 4. prentesvarten siger:

  Apropos Merkel: En gang fremgangsrikt kalt “Die Angie og Mutter Merkel” i tysk opinion. Det siste hørt herfra etter all motgang og fornektelse er: “Sie hat die selbe Austrahlung wie eine trauer Weide”. (som på bildet).

 5. Chanah Robinsky siger:

  har hun mistet den smule hjerne hun var født med?

 6. […] Erdogan indgår samarbejde med EU om migranterne, vil de have noget tilbage: Erdogan anmelder en tysk komiker og vil have ham straffet. Det er i samme ånd de ønsker at censurere et tv-program om folkemordet […]