Nyt

Belgien ligger i randsonen mellem Nord- og Syd-Europa. Du har forladt protestanternes Nederland, men ikke helt ankommet det katolske Frankrig.

Ting virker, men ikke helt, er følelsen af Brussel, EUs hovedstad. Gammel storhed står og forfalder, og i den grad der udføres vedligehold, tar det en evighed, det også. Det storslagne Palais de Justice har været under renovering så længe at spøgen går, at nu behøver de udvendige stillas renovering.

Billedet under: Den flotte kuppel i baggrunden er Justispaladset, som har panoramaudsikt over Brussel centrum. Herfra ser man også med enkelhed over til bydelen Molenbeek, bare to kilometer væk, lige over kanalen i bunden af bakken.

Musée Juif

Bemærk den militære tilstedeværelse, på begge sider af gaden, selv om Det jødiske museum (t.h.) er midlertidig stængt efter terrorangrebet i 2014, da en fransk-algeirer dræbte fire mens han filmede det hele.

ANNONSE

Museum minnetavle

Det fremkaldte endel skriverier i belgiske aviser da museet valgte at ære de dræbte ved at montere en uofficiel mindetavle ved indgangsdøren, og brugte ordet “terrorist” om den militante aktivist.

Synagoge Bryssel

Brussels synagoge, igen bevogtet af soldater (t.h. på billedet), ligger i samme gade som Justispaladset, et lille stykke fra Det jødiske museum. Alligevel vil ikke soldaterne fortælle hvorledes du finder museet/synagogen. Af sikkerhedshensyn.

Metro soldater

Metroen er like så godt bevogtet som et jødisk museum eller synagoge. Soldater over bakken, politi under. Det begynder at kunne mærkes, nødvendigheden af mye muskler og våben for at oprettholde en sameksistens som inkluderer store muslimske folkegrupper. Europas hovedstad begynder at minde om Israels.

Molenbeek Police Station & Town Square (behind), Feb. 2016

Nu nærmer vi os centrum af Molenbeek. Det er ikke akkurat nogen uhyggelig forstad eller ghetto, men en bydel midt i hjertet af Brussel. Molenbeek føles mer som et marokkansk Christiania, en smule mindre hipt og en smule mere affald, som hurtig ryddes væk hver dag. Til højre på billedet over sees politistationen i Molenbeek, og bygningen i det fjerne, midt på billedet, er den samme som på billedet under:

Gemeenteplaats 30, 3. etage

Her ser vi Gemeenteplaats 30 (Molenbeek Town Sq.), og i 2. etage bor bydelens best kjente familie:

Fam. Abdeslam, Molenbeek, Bryssel 11.02.16

Og ganske riktig, der står tilmed Abdeslam på dørklokken.

Man bliver stolt, på Europas vegne, når familien til kontinentets mest kjente terrorist kan bo uforstyrret midt i EUs hovedstad.

Det får tankerne over på mindre civiliserede deler af verden. Der folk kan blive truet på livet, eller værre, for bagateller. For eksempel i Pakistan, om en kristen kvinde påståes at drikke fra byens brønn, eller en pastor bliver beskyldt for at brænde en koran.

Takket være EUs ledere ser Europas rejsverk, som gjorde den europæiske tryghed mulig, ud til at ruste væk endnu hurtigere end rundt Justispaladset i Brussel.

 

Postscript: Salah Abdeslam blev arresteret i Rue des Quatre-Vents, kun en kilometer fra familiehjemmet. Det var mulig for ham at skule sig så længe i Molenbeek, mens “hele bydelen” vidste at han var der, takket være blodsbånd, vendskabsbånd, religiøs-politisk lojalitet.

Hele Molenbeek vidste hvor Salah Abdeslam var: demorgen.be

Demonstranter skød raketter mot oprørspoliti efter arrestationen af “helten” Abdeslam: express.co.uk

 

ANNONSE