Nyt

Tyrkia bombet søndag for annen dag på rad kurdisk YPG-milits som kjemper mot IS i det nordlige Syria. YPG-militsen får flystøtte av russerne.

aleppo.regime.control.1102.2016

Dermed er Tyrkia og Russland tett på å komme i direkte konflikt i Syria.

The Kurdish YPG militia, helped by Russian air raids, seized an ex-military air base at Menagh last week, angering Turkey, which sees the YPG as an extension of the PKK, a Kurdish group that waged a bloody insurgent campaign on Turkish soil over most of the past three decades.

Turkey began shelling while demanding that the YPG militia withdraw from areas it has captured from Syrian rebels in the northern Aleppo region in recent days, including the Menagh air base. The bombardment killed two YPG fighters, according to the Syrian Observatory for Human Rights.

The Syrian Kurdish PYD party rejected Turkish demands for withdrawal, while the Syrian government said Turkish shelling of northern Syria amounted to direct support for insurgent groups.

Tyrkia vil m.a.o dikterer hvor langt YPG-militsen kan rykke frem i et annet land, og det er ikke “opprørere” som er motstandere, men IS. Det sier noe om Tyrkias prioritering. Har Tyrkia samme interesser som Vesten?

Putin ser sitt snitt til å utvide sin innflytelse ved å la russiske fly støtte kurderne. Det er et smart og nokså opplagt trekk. Igjen blir Vesten stående igjen med skjegget i postkassa.

Jabat al-Nusra har et såpass tett forhold til andre opprørere at Putin kan bombe begge. Det er flytende overganger og Putin benytter seg av det. Når Tyskland reagerer kan Putin vise til at han angriper al-Qaida-tilknyttede grupper. Det er ikke tatt helt ut av luften. Vesten har selv gitt kortene fra seg.

ANNONSE

A senior ally of German Chancellor Angela Merkel said Russia had gained the upper hand in Syria and the surrounding region through armed force.

Norbert Roettgen, head of the foreign affairs committee in the German parliament, was skeptical about how Russia would behave in the days and weeks ahead, despite agreeing to a cessation of hostilities.

“Russia is determined to create facts on the ground, and when they have accomplished this, then they will invite the West to fight a common enemy, this is ISIS,” Roettgen said, referring to Islamic State.

Både Tyrkia og Russland driver et kynisk spill. Vesten burde ha gjennomskuet det for lenge siden. I stedet reiser Angela Merkel til Ankara i den tro at Erdogan kan overtales til å samarbeide på EUs premisser.

http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-idUSKCN0VN0MA

 

Forsidebilledet er av en brite som kæmpet med YPG-militsen mot IS. En meget interessant story.

ANNONSE