Nyt

Recep Tayyip Erdogan besøker Petersburg tirsdag. Det er allerede snakk om tilnærming, men etter tillitskrisen mellom Tyrkia og Vesten er det åpning for noe mer.

Forholdet mellom Tyrkia og EU er så dårlig at den tyske utenriksminister Steinmeier denne uken sa partene befinner seg på forskjellige planeter.

Tyrkia stiller ultimatum til både EU og USA: Han forlanger visumfrihet for tyrkere i EU hvis migrantavtalen skal overholdet. Av USA forlanger han at Fatullah Gülen utleveres. Ingen av kravene vil ventelig bli innfridd.

Både Putin og Erdogan er spillere. De liker å outsmart Vesten. De har makt og mulighet til å avslutte krigen i Syria, hvis Erdogan går med på å la Bashar al-Assad bli sittende. Da vil krigen kunne bringes til en avslutning.

Det vil være en ydmykelse først og fremst av Obama og USA.

Begge menn liker å ydmyke motstanderen.

Det burde EU ha merket seg. Donald Tusk sa han og Jean-Claude Juncker ble behandlet som uskikkelige skolegutter da de var i Ankara i fjor høst.

Etter kuppforsøket har Erdogan foret tyrkerne med paranoia og konspirasjoner om at Vesten sto bak. Stemningen er meget antivestlig. Det gir igjen Erdogan en åpning til å si: – Se, vi har nye venner. Eller i det minste: stater som ikke bedrar oss og kaller seg allierte.

ANNONSE

So damaged are relations that Germany’s foreign minister said this week there was no basis for discussions and that “we are talking with each other like emissaries from two different planets.” Austria’s chancellor suggested talks on Turkish membership of the EU should be suspended.

“For Erdogan, this meeting with Putin is certainly an opportunity to signal to Turkey’s partners in the West that it could have other strategic options,” said Sinan Ulgen, a former Turkish diplomat and analyst at the Carnegie Europe think tank.

“There is this perception game that Turkey could strategically gravitate toward Russia if the relationship with the West cannot be maintained. There is also an incentive on the side of Russia to use the crisis between Turkey and the West to undermine NATO’s cohesiveness,” Ulgen said.

Erdogan’s meeting with Putin will be only his second with a foreign head of state since the coup, following a visit to Ankara by the Kazakh president on Friday. Turkish officials have questioned why no Western leader has come to show solidarity.

“Both Russia and Turkey are outcasts as far as the West is concerned,” said Andrey Kortunov, director general of the Russian International Affairs Council, a foreign policy think tank close to the Russian Foreign Ministry.

“On the face of it, the failed coup has pulled Turkey closer to Russia. But there still remain serious differences between the two countries,” he told Reuters.

Andre temaer er TurkStream, en gassledning fra Russland til Tyrkia. Den liker EU svært dårlig. De vil redusere avhengigheten av Russland.

Russiske turister skal igjen få komme til Tyrkia. Tyrkia har lovet ekstra sikkerhetstilstak på strendene og vil la russerne selv sjekke sikkerheten.

Et tredje tema er Nagorno Karabakh, der Tyrkia støtter Aserbajdsjan og Moskva Armenia. De kan bli enige om å sette saken på vent.

Erdogan er rasende over at Vesten tillot seg å kritisere hevnaksjonene mot kuppmakerne og utrenskningene av staten, mediene, hæren, utdannelsen, forskning og nå næringslivet. Han ville at vestlige politikere skulle fløyet inn og omfavnet ham. For det sviket skal de betale en høy pris, synes han å signalisere.

U.S. Secretary of State John Kerry is expected to visit Turkey in late August, officials have said, with Gulen’s case likely to be high on the agenda.

“At a time like this, Turkish public psychology expects expressions of solidarity and togetherness, but that’s not what is forthcoming from the West,” said Faruk Logoglu, a former Turkish ambassador to Washington and until recently a senior lawmaker in the main secularist opposition.

Kerry kommer trolig for sent til å blidgjøre Erdogan. Amerikanerne er ved å bli spilt helt av banen i Midtøsten.

http://www.reuters.com/article/us-turkey-security-russia-idUSKCN10H05A?il=0

ANNONSE