Nyt

Under en høring i Senatets forsvarskomite tirsdag sa lederen for nasjonal etterretning, James Clapper, at IS vil forsøge at angribe USA i 2016. Han sa også at IS benytter seg av flyktningstrømmen til at smugle sine folk ind i Vesten.

For europeere er dette dårlig nytt. Men europeiske ledere liger ikke at tale om trusselen. Nu har Director of National Intelligence bekreftet at den eksisterer. At den gjør det er bare common sense.

Men Clapper og flere andre etterretningsledere kom med mange andre dystre advarsler: Voldelige ekstremister er aktive i over 40 land. Det har aldri tidligere i historien vært så mange sikre steder for terrorister, sa Clapper.

ANNONSE

ISIS “will probably attempt to conduct additional attacks in Europe, and attempt to direct attacks on the U.S. homeland in 2016,” Lt. Gen. Vincent Stewart, director of the Defense Intelligence Agency, testified on Capitol Hill Tuesday.

Director of National Intelligence James Clapper, who was also at the Senate Armed Services Committee hearing, estimated that violent extremists were active in about 40 countries and that there currently exist more terrorist safe havens “than at any time in history.”

Clapper warned that ISIS and its eight branches were the No. 1 terrorist threat, and that it was using the refugee exodus from violence in Iraq and Syria to hide among innocent civilians in order to reach other countries.

Har profesjonelt passutstyr

Clapper kom med en for europeerne anden oppsiktsvekkende oplysning: IS har skaffet seg Syrias offielle produksjonsutstyr for pass. De kan altså produsere ekte pass. Hvordan skal vestlige myndigheter kunne se forskel på IS-pass og Assad-pass hvis de er lavet med samme utstyr? Hittil har man kunnet stole på at syriske pass som nogle av flyktningene fremviser er ægte. Men nu vil det være umulig at vide hvem personen er. Hvordan skal man kunne få sjekket at det er den personen som passet lyder på, hvis alt andet stemmer? Stempel, bilde osv. Hvis utsteder har onde hensikter er det umulig at kontrollere.

Clapper said ISIS was “taking advantage of the torrent of migrants to insert operatives into that flow,” adding that they were “pretty skilled at phony passports so they can travel ostensibly as legitimate travelers.”

ISIS fighters have reportedly seized Syrian passport facilities with machines capable of manufacturing passports.

Clapper opplyste i øvrigt at myndigheterne havde arresteret fem personer med direkte forbindelser til IS på amerikansk jord i fjor.

38.000 krigere under kalifatets flagg

Clapper opplyste at IS har tiltrukket sig over 38.000 krigere, et enormt tall. Av dem er 6.900 fra vestlige land, og det vil i hovedsak si Vest-Europa.

Clapper said that more than 38,200 foreign fighters, including at least 6,900 from Western countries, have traveled to Syria from more than 100 countries since 2012.

Trusselsituasjonen i Vest-Europa omtales derfor som den høyeste nogensinde.

Høringen ble holdt i forbindelse med amerikansk etterretnings fremleggelse av den årlige rapporten:
“Worldwide Threat Assessment of the U.S. Intelligence Community.”

Leder for Forsvarets etterretningstjeneste, DIA, Vincent Stewart, trodde ikke Mosul ville bli erobret tilbake inneæværende år.

 

 

http://edition.cnn.com/2016/02/09/politics/james-clapper-isis-syrian-refugees/

ANNONSE

Mest læst

Et billede siger mere

Vor tids paria