Nyt

Chefen for den franske sikkerhedstjenste, Patrick Calvar, fortalte under en parlamentarisk høring i marts, at han er “sikker på”, at IS kommer til tage viden om, hvordan man laver bilbomber, med fra Syrien og Irak og anvende den i Frankrig. De har mandskabet, så hvorfor skulle de ikke tage det i anvendelse?

patrick.calvar

Udtalelserne faldt under en hidtil hemmeligholdt høring om angrebene mod Frankrig, som IS begik i 2015, dvs. mod Charlie Hebdo, supermarkedet HyperCacher, og angrebene fredag d. 13. november.

Omkring 1.700 krigere er rejst fra Frankrig til IS. De har den kulturelle indsigt, som gør, at de kan vende tilbage og glide ubemærket ind i det franske samfund.

Islamic State is likely to use car bombs and other explosive devices as it seeks to carry out more atrocities in France, according to the head of the domestic intelligence service.

Briefing a parliamentary inquiry on last year’s terrorist attacks, Mr Calvar described a growing threat from thousands of French-speaking Isis fighters from Europe, Morocco and Algeria who had experience fighting in Syria and Iraq. A transcript of his previously confidential remarks, made on May 24, was issued by MPs yesterday (….)

“I am sure that they will move to the level of vehicle bombs and explosive devices and they will thus increase their power,” Mr Calvar said. “They are going to send in squads whose mission will be to organise terrorist campaigns without necessarily mounting assaults that will end with their deaths.”

The DGSI, France’s equivalent of MI5, believes that a sleeper team from Syria could already be inside France.

Den andre store udtalelse, som Calvar kom med, var, at han tror, at sådanne angreb vil udløse krig mellem islamister og det yderste højre.

Patrick Calvar, director-general of internal security, also predicted that further terrorist outrages could provoke violence between far-right groups and France’s Muslim population.

Det findes grupper, som allerede forbereder sig på opgør. De kan få øget tilslutning, hvis IS ivæksætter masseterror. Det var en metode, som lederen af al-Qaida i Irak, Abu Musab Zarqawi benyttede for at få shiaer til at gå løs på sunnier. Shiaerne holdt sig i skindet længe, men til slut begyndte de at hævne sig.

Det tredje punkt i Calvars udtalelser var, at sikkerhedstjenesten mangler legale midler til at bekæmpe IS:

The security service’s ability to track terrorists was hampered by three legal “blind spots”, Mr Calvar, 60, told MPs. These were the ability of terrorists to use encrypted internet software; a legal ban on surveillance of suspects once they have been charged with offences; and the ability of terrorists to travel undetected into and around Europe.

The security service had been unable to find the routes used by Abdelhamid Abaaoud, one of the organisers of the November 13 Paris attacks.

Det sidste punkt berører Schengen. Brussel har ikke været villig til at høre den slags. Heller ikke Angela Merkel. Men nu har Merkel indrømmet, at det kommer IS-krigere med migrantstrømmen.

ANNONSE

I maj kom Calvar med en dyster advarsel, også i en lukket høring:

Mr Calvar told another parliamentary committee in May that France was on the brink of civil war. In remarks released yesterday, he said: “You’ll see a confrontation between the ultra-right and the Muslim world.”

http://www.thetimes.co.uk/edition/world/isis-to-unleash-car-bombs-in-france-warns-spy-chief-scssqds3h

Isis to unleash car bombs in France, warns spy chief
Charles Bremner, Paris

ANNONSE