Nyt

Umeå kommune i det nordlige Sverige vidste, at en hjemmehjælper var mistænkt for at have forgrebet sig seksuelt på en ældre kvinde. Kommunen valgte ikke at anmelde hændelsen til politiet, men vil nu ændre sine procedurer. Det skriver SVT.

»Håndteringen er dybt foruroligende. Umeå kommune svigter de ældre,« siger kommunalbestyrelsesmedlem Anders Ågren (M).

Manden, som er i 30’erne, er varetægtsfængslet, mistænkt for at have voldtaget en ældre kvinde. SVT Nyheter har afsløret, at Umeå kommune var klar over hændelsen, men alligevel lod manden fortsætte med at arbejde. Kommunen kategoriserede hændelsen som et seksuelt overgreb fra ansatte mod brugere.

Manden fik ikke længere lov til at besøge den pågældende kvinde, men fik lov til at arbejde med andre mennesker.

»Det var de foranstaltninger, vi fandt passende i situationen«, siger Malin Hansson, der er vicechef i Umeå kommunes hjemmepleje.

Ågren mener derimod, at det er indlysende, at personen burde have været taget ud af sit arbejde.

Manden er mistænkt for fire seksualforbrydelser mod kvinder i alderen 80-90 år. Mindst et af disse overgreb fandt sted efter hændelsen, som Umeå kommune valgte at bagatellisere.

Umeå kommunes ældrepleje har en praksis, hvor brugerne kan beslutte, om en hændelse skal anmeldes til politiet eller ej. Hvis det er tilfældet, bør praksis ændres, mener Anders Ågren.

»Jeg mener, at Umeå kommune selvfølgelig skal anmelde alle mistanker om lovovertrædelser til politiet. Det er et ansvar, vi har. Det er en garanti for kvalitet og sikkerhed,« siger han.

Carin Nilsson (S), formand for ældrerådet i Umeå, siger til SVT, at kommunen nu vil ændre sine procedurer.

»Det er ikke forsvarligt at beholde det system, vi har haft. Vi har levet i den tro, at de, der arbejder i hjemmeplejen, arbejder for at passe på de ældre og gøre tingene bedre for dem. Derfor gennemgår vi vores procedurer for at gøre ældreplejen mere sikker,« siger hun.

Har de været for naive?

»Vi har levet i en tillidsbaseret organisation og levet i den tro. Det her viser, at det ikke er tilfældet,« siger Carin Nilsson.

Formanden for ældrerådet kan ikke sige, hvornår de nye rutiner vil være på plads.

»Vi har mange andre ting i gang i hjemmeplejen lige nu, men i hvert fald i år,« siger hun.

I Uppsala gik hele bestyrelsen for ældreplejen af i april efter flere voldtægter i ældreplejen. 84-årige Elsa har stået frem og fortalt, hvordan hun blev voldtaget af en mand fra hjemmeplejen.

I januar 2025 blev en somalisk mand, der arbejdede i hjemmeplejen i Uppsala, idømt otte års fængsel for voldtægt og overgreb på ældre kvinder. Det ældste offer var 88 år og dement. Manden havde også filmet nogle af sine overgreb, hvilket den lokale avis Upsala Nya Tidning (UNT) har rapporteret. Han nægtede dog voldtægterne og de seksuelle overgreb.

Sundheds- og plejesektoren i Sverige »er blevet infiltreret af organiseret kriminalitet«, lyder det i en ny rapport fra 2025. Velfærdstjenester er blevet en lukrativ indtægtskilde for kriminelle bander. I praksis betyder det, at bandekriminelle kan arbejde inden for områder som f.eks. ældrepleje.

I andre nyheder rapporterer SVT, at politiet i Umeå ønsker at forhindre, at unge mennesker rekrutteres til kriminelle bander på sportsarenaer. Siden sidste år har politiet fået indikationer på, at sportscentre er blevet et stadig mere almindeligt sted at rekruttere børn og unge til kriminalitet.

Politiet har også besluttet at bruge droner til at overvåge visse kvarterer i Umeå. Håbet er at opdage og forebygge kriminalitet.

»Jeg synes, det føles ret skræmmende,« siger Fredrik Löwgren, som bor i nærheden af det område, der skal overvåges.

Baggrunden for beslutningen er en ny svensk lov, som trådte i kraft den 1. april, og som gør det lettere for myndighederne – især politiet – at bruge kameraovervågning.

Beslutningen om at tillade kameraovervågning af nabolag med droner gælder indtil videre. Politiet håber at kunne forebygge og opdage kriminelle aktiviteter, gribe ind over for igangværende lovovertrædelser og øge både den oplevede og den faktiske sikkerhed i området.