Nyt

En ny EU-lov, som skal indføres i alle EU-lande, forbyder afbrænding af blade, grene og andet haveaffald, og i Sverige vil loven gælde fra 1. januar, rapporterer Sveriges Radio (SR).

Forbuddet er en indirekte konsekvens af en bestemmelse om, at mad- og haveaffald skal sorteres og begge dele genanvendes.

Mange mennesker er ikke klar over, at det, som mange haveejere har haft for vane at gøre om foråret, nu er forbudt, skriver svenske TV4.

“Det er klart, at nogle mennesker ikke er helt tilfredse med disse regler. Man tænker måske, at man altid har haft et bål, og nu må man pludselig ikke,” siger Milla Sundström, sagsbehandler på den svenske miljøstyrelses affalds- og kemikalieenhed.

Det er kommunerne, der håndhæver forbuddet – og kan give dispensation fra det.
Sundström siger til SR, at en kommune kan give dispensation fra reglen, hvis det for eksempel er haveaffald på en ø, eller hvis der er langt til den nærmeste genbrugsplads.

På forespørgsel understreger hun dog, at det ikke er tilladt at brænde kviste af på en grill, der eventuelt er tændt udendørs.

Om bål bliver tilladt, er et åbent spørgsmål. I Sverige spekulerer mange på, om de traditionelle majbål vil blive tilladt på Valborg aften.

“Det er der mulighed for,” siger Sundström.

 

 

ANNONSE

Mest læst