Nyt

86 parlamentsmedlemmer har underskrevet en underskrifts indsamling om rigsretssag af landets præsident, Lula da Luiz Inás for udtalelser, han har fremsat om terrororganisationen Hamas’ krig mod Israel. Mindst 18 af underskriverne tilhører regeringspartierne.

Gazastriben er Holocaust

Lulas sammenligner Israels angreb på Gaza-striben med Holocaust: Israels militære aktioner i Gaza-striben er folkedrab. Han trak en parallel til Adolf Hitlers udryddelse af seks millioner jøder i sidste århundredes Nazityskland:

– Det, der sker med det palæstinensiske folk i Gaza-striben, er ulig noget andet i historisk tid. Ja, det skete faktisk, da Hitler besluttede at dræbe jøderne, sagde Lula under en pressekonference i Etiopien med henvisning til det nazistiske regimes udryddelse af omkring seks millioner jøder.

Skammeligt og alvorligt

Udtalelsen har vakt en række reaktioner. Israels premierminister Benjamin Netanyahu kaldte det “skammeligt og alvorligt”.

– At sammenligne Israel med det nazistiske Holocaust og Hitler krydser en rød linje. Israel kæmper for sin eksistens og vil, for at sikre sin fremtid, kæmpe indtil fuldstændig sejr og samtidig forsvarer vi international lov.

Hård irettesættelse

Netanyahu tilføjede, at Brasiliens ambassadør i Israel straks ville blive indkaldt “til en alvorlig irettesættelse”.

Normalt ville mødet med ambassadøren finde sted i udenrigsministeriet, men Israels udenrigsminister har fastlagt mødet til Yad Vashem, Israels officielle mindesmærke for ofrene for Holocaust. Udenrigsministeren erklærede Lula for “persona non grata”. Han vil ikke være velkommen i landet, før han trækker sine udtalelser tilbage:

ANNONSE

– Vi vil hverken glemme eller tilgive.

Lula skal fjernes

Initiativtageren til andragende om rigsretssag, Carla Zambelli, mener, at Lula skal fjernes:

– Andragendet om rigsretssag, der kan opnå 100 underskrifter, er et forsvar for den nationale sikkerhed og bekræfter behovet for en hurtig afsættelse af Lula som præsident:

ANNONSE

Mest læst

Donald Trump er manden