Kopierede/fra hoften

Senatets flertalsleder Chuck Schumer (D) krydsede torsdag den 14. marts en politisk rød linje, da han i en tale i senatet opfordrede folket i Israel til at stemme deres premierminister Benjamin Netanyahu ud.

Schumer mener, at Netanyahu er ude af kurs, ved at tillade, at hans politiske overlevelse prioriteres over Israels bedste interesser.

Dette får Joe Lieberman til at reagere, og han har skrevet en kronik i Wall Street Journal.

Jeg ved ikke, hvad Schumer prøvede at opnå. Men hvis man studerer meningsmålinger i USA og Israel, både om Netanyahu personligt og det bredere spørgsmål om, hvordan israelerne fører krigen i Gaza, så ser det ud til, at Schumers udtalelse vil have en mere betydningsfuld effekt på politiske meninger i USA end i Israel.

Lieberman er tidligere senator for Demokraterne, som blev uafhængig Demokrat i sin sidste periode. Han er også jøde og har bemærket, at støtten til Israel er mindre i USA end tidligere.

Et voksende antal amerikanske vælgere, herunder et flertal af Demokraterne, og en organiseret blok af venstreorienterede senatorer og repræsentanter, modsætter sig Israels krigspolitik i Gaza.

Schumer, der faktisk selv er jøde, kan nok have glædet denne gruppe amerikanere. Men for israelerne opfattes udtalelsen som meningsløs, unødvendig og stødende.

Schumer sagde afslutningsvis, at hvis Netanyahu og hans koalition forbliver ved magten, «vil USA ikke have noget andet valg end at spille en mere aktiv rolle i at forme Israels politik ved at bruge vores indflydelse til at ændre den nuværende kurs.»

ANNONSE

Hvad siger Schumer egentlig? Truer han med at blande sig i et andet lands indenrigspolitik? Eller er det en trussel om at stoppe våbenleverancerne til Israel?

Schumers tale skabte stærke reaktioner fra Netanyahus Likud-parti, som sagde: – Israel er ikke nogen bananrepublik.

– I modsætning til hvad Schumer siger, støtter den israelske offentlighed en total sejr over Hamas, afviser internationale diktater for at etablere en palæstinensisk terrorstat og modsætter sig, at Gaza skal styres af palæstinenserne, hedder det i en udtalelse.

– Det forventes, at senator Schumer respekterer Israels valgte regering, og at han ikke undergraver den. Dette er endnu vigtigere i krigstid. (NTB-Reuters-AFP)

Republikanernes mindretalsleder i Senatet, Mitch McConnell, tog Netanyahu i forsvar.

– Det er grotesk og hyklerisk, når amerikanere, der hyperventilerer om udenlandsk indblanding i vores eget demokrati, beder om, at den demokratisk valgte leder i Israel bliver fjernet.

Lieberman mener, at udtalelsen er chokerende, og viser, hvordan Israel behandles anderledes end andre lande, som USA betragter som allierede. Schumer skader på denne måde Israels troværdighed blandt både allierede og fjender, mener Lieberman.

Derudover vil andre allierede miste tilliden til USA og frygte, at også de vil opleve, at USA blander sig i deres indenrigspolitik. Dette vil igen føre til en svækkelse af USA’s egne nationale sikkerhed, skriver den tidligere senator.

Det hadde vært interessant å vide, hvad Lieberman mener om den åbne grænse i syd. Tror han, at omkring 10 millioner illegale migranter er til fordel for USAs sikkerhed? Men dette skriver ikke Lieberman noget om.

Han skriver videre, at begge partier i USA historisk set har støttet Israel. Tidligere var det faktisk Demokraterne, der var det mest pro-israelske parti. Nu har Republikanerne overtaget denne rolle.

Demokraterne har samtidig svigtet almindelige arbejdere og er blevet et parti for milliardærer og en woke elite, udover illegale migranter og alle andre, som er afhængige af statsstøtte. Mens Trump og Republikanerne har overtaget rollen som arbejderklassens støttespillere. Dette nævner dog ikke Lieberman.

Demokraterne mister støtte blandt sorte vælgere, det samme gælder blandt latinoer. Nu er de ved at miste støtten fra amerikanske jøder, som for kort tid siden bestod af omkring 75 procent, der støttede Demokraterne.

Der er valg den 5. november, men Biden-regimet har tid til at påføre både USA og Israel alvorlig skade, før Biden sandsynligvis er færdig i januar 2025.

For Israel handler det om liv og død, da de er midt i en eksistentiel krig og risikerer at blive angrebet fra flere sider.

Man må håbe, at Biden-regimet får fornuften tilbage og ikke følger Schumers opfordringer. Men Biden ser ud til at være på vej i den forkerte retning, og med folk som Schumer og udenrigsminister Blinken omkring sig, ser det ikke lovende ud.

Det er slet ikke umuligt, at han vil afslutte en frygtelig præsidentperiode med at svigte Israel totalt. Trods alt har han allerede svigtet USA på flere måder.

Europa, med norske myndigheder og EU’s ledelse i spidsen, har allerede vist vejen.

Købe: Fragmenter af Danmarks historie 2020-2031

ANNONSE