Nyt

Dansk politis tidlige indgriben over for det, de omtaler som terrorplaner, tyder på, at de ikke har turdet vente, siger en tidligere efterretningsanalytiker.

Tre personer blev torsdag morgen anholdt flere steder rundt omkring i Danmark, mistænkt for terrorplaner.

I et retsmøde fredag ​​aften blev to varetægtsfængslet og én løsladt. En yderligere anholdelse blev foretaget i Holland i forbindelse med politiaktionen.

Politiet bad om såkaldte dobbeltlukkede døre i fængselsmødet, hvilket betyder, at offentligheden hverken må være til stede eller få indblik i sigtelserne.

Fire af de syv mistænkte i sagen er blevet fængslet in absentia.

– De er formentlig placeret i udlandet, siger sikkerhedspolitisk rådgiver Jacob Kaarsbo i den europæiske tænketank til det danske nyhedsbureau Ritzau. Han har tidligere arbejdet som chefanalytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Han mener, at dansk politi havde travlt med at anholde de mistænkte. Man frygtede, at den planlagte terror kunne være nært forestående:

– Når de slår til, og der er nogen, de har identificeret og vælger at fængsle in absentia, så skal der være noget, politiet er tvunget til, før de får fat i dem, siger han.

De formodede terrorplaner har været så langt fremme, og truslen anses for at være så stor, at de ikke turde vente længere.

Vil ikke tage chancer

Politiets Efterretningstjeneste (PET) sagde torsdag, at sagen har forbindelser til bandemiljøet, især den forbudte gruppe Loyal to Familia (LTF), og til udlandet.

Dokument her omtalte tidligere Loyal to Familia som en immigrantbande. Se artiklen nedenfor.

– Nogle ville måske ønske, at vi havde holdt ud længere for at stå stærkere evidensmæssigt, men vi vil aldrig gamble med sikkerhed, sagde PET-chef Flemming Drejer. Desuden sagde han, at myndighederne er “opmærksomme på jødiske steder”.

Bekymret premierminister

Statsminister Mette Frederiksen betegnede torsdag morgen aktionen som “yderst alvorlig”.

– Det er så alvorligt, som det kan blive. Jeg er glad for myndighedernes indsats, men det viser den slags situation, vi står i i Danmark, sagde hun på vej til EU-topmødet i Bruxelles.

Tidligere i december advarede EU’s indenrigskommissær Ylva Johansson om, at truslen om terror var steget markant i EU som følge af krigen mod Gaza-striben.

Læs også:

Forbudt innvandrergjeng går etter fengselsansatte

Gode ​​bøger fra Document! Bestil i dag:

Køb “Europas mærkelige død” her.

Bliv abonnent og få adgang til alle vores sager, så snart de er offentliggjort:

Husk at støtte Dokument:

ANNONSE

Mest læst