Nyt

Chefen for Forsvarets e-tjeneste, Lars Findsen, har skrevet en erindringsbog, der udkommer på torsdag. I bogen fortæller Findsen, at politiet tilbød ham en mild behandling mod tilståelser. Bogen udkommer en måned før valget og kan vælte Mette Frederiksens håb om genvalg.

Findsens sag har vakt opsigt langt ud over Danmarks grænser. Der har været mange spekulationer om, hvad der var årsagen til den ekstraordinære behandling og en lige så ekstraordinær anklageskrift. Findsen har haft alle topstillinger i de danske sikkerhedstjenester. Anklagen om, at han havde lækket statshemmeligheder, lød utrolig.

Nu letter Findsen på låget. Umiddelbart efter anholdelse i lufthavnen tilbød anklagemyndigheden ham en såkaldt “plea bargain”, et løfte om skånsom behandling mod indrømmelser. Dette er almindeligt i USA, men ikke i Skandinavien.

ANNONSE

Politiets Efterretningstjeneste (PET) forsøgte at indgå en aftale med spionchef Lars Findsen allerede få timer efter, han var blevet anholdt.

Det hævder han i en ny bog.

Ifølge Findsen lokkede den hemmelige tjeneste med, at anklagemyndigheden ville se mildere på hans sag, hvis han sagde ja til aftalen.

I USA er det almindeligt, at tiltalte indgår aftaler. Anklagemyndigheden kan presse den sigtede til at tilstå ting, han eller hun ikke har gjort, hvis truslen er en lang fængselsstraf. Noget lignende synes at have været tilfældet her. I så fald er det skandaløst, når det drejer sig om en af ​​landets spionchefer.

Sammen med sin advokat Lars Kjeldsen befandt han sig på en politistation, hvor de gjorde sig klar til at blive afhørt at politiet.

»Inden vi går i gang, skal jeg dog først tale med PET, siger de og forlader lokalet. En mand og en kvinde kommer ind. Jeg kender manden, der er øverste juridiske chef i PET, fra fælles møder mellem PET og FE,« skriver Findsen i bogen.

»De siger, at anklagemyndigheden måske vil se på min sag med mildere øjne på to betingelser: at jeg tilstår noget, og at jeg fortæller, hvem pressen har som kilder i PET,« skriver Findsen, der selv er tidligere PET-chef.

Hvis det er alt, politiet havde på ham, er det uhyrligt tyndt. Embedsmænd og politikere lækker hele tiden. Det er indholdet, der er afgørende. Havde Findsen lækket noget alvorligt? Det siger han selv, at det havde han ikke.

Han takkede derfor nej til tilbuddet. Han sagde, at han ikke var skyldig i noget. Så hvorfor skulle han indrømme noget?

»Jeg kan ikke tilstå noget, jeg ikke har gjort. Og jeg har ikke nogen viden om, hvilke kilder pressen måtte have ude hos jer i PET.«

Man skal ikke se bort fra, at offentliggørelsen er timet til at falde sammen med folketingsvalget. Findsen-sagen har optaget danskerne. Mette Frederiksen kan ikke tåle endnu en minksag.

Bogen udkommer på Politikens Forlag.

»I vinteren 2021 blev Lars Findsen anholdt i Københavns Lufthavn, låst inde i celle 18 i Hillerød Arrest og sigtet i en sag, der bliver kaldt den største vestlige efterretnings- skandale. For første gang fortæller hovedpersonen det, han kan, om sin historie, i en ærlig og personlig selvbiografi. Baseret på dagbogsnotater beskriver Lars Findsen også sine 71 dage i fængsel, hvor han er med i en madklub, får daglige rutiner og bliver klogere på sig selv,« skriver forlaget i en pressemeddelelse.

 

https://jyllands-posten.dk/indland/ECE14490255/spionchef-skriver-i-ny-bog-at-pet-ville-indgaa-aftale-med-ham/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANNONSE