Kommentar

Efter tre ugers kaos har de republikanske medlemmer af Repræsentanternes Hus omsider taget sig sammen til at vælge en formand (speaker), nemlig Mike Johnson, en republikaner fra Louisiana. Han vandt med stemmerne 220 mod 209. Det vil sige, at næsten alle de 221 republikanere, der få dage forinden havde været i totterne på hinanden, stemte for ham, mens næsten alle demokrater stemte imod.
Johnson tilhører republikanernes klart konservative fløj og bekender sig som evangelisk kristen ligesom 24 pct. af den amerikanske befolkning. Han er imidlertid også kendt for sine diplomatiske evner til at bygge bro over politiske modsætninger. Det viste sig, da den nye formand som sin første handling fik 412 medlemmer af Huset – demokrater så vel som republikanere – til at stemme for en resolution til støtte for Israel. Kun fire antisemitiske demokrater stemte imod, mens andre seks demokrater undlod at stemme.
Der er således sendt et klart signal til omverdenen om, at de mange demonstranter, som siden Hamas’s overfald på Israel den 7. oktober har været på gaden for et støtte terrorbevægelsen, ikke nyder opbakning i den lovgivende forsamling. Samtidig står det klart, at demokraterne helst ikke vil slås i hartkorn med deres egne antisemitiske ekstremister som Alexandria Ocasio-Cortez og Kongressens eneste palæstinensiske medlem, den konstant brølende Rashida Tlaib.
Før sit valg som speaker havde Johnson forlangt en ende på Hamas og understreget, at USA må handle øjeblikkeligt for at støtte ”vores store allierede Israel, mens landet kæmper mod terroristerne i Hamas”.
Demokraterne har udfoldet store bestræbelser på at fremstille traditionelle kristne som jødehadere. Det modsatte har været tilfældet. USA’s evangeliske kristne – som vi i Europa ville betegne som kristne fundamentalister – har gennem historien stået på Israels side. Kort efter den 7. oktober udsendte 90 fremtrædende kristne ledere ”En evangelisk erklæring til støtte for Israel”.
Den israelske befolkning må føle sig stærkt opmuntret over at have en så håndfast støtte i USA.
ANNONSE