Kunstbilde

Nicolas Poussin (1594–1665).
Olje på lerret, 82,5 x 104 cm, The Wallace Collection, London.

Opprinnelig fransk titel: La Danse des Saisons, ou l’Image de la vie humaine – Årstidenes dans, eller et bilde av menneskelivet.

Sentralt ser vi fire personer i ringdans, som kan forstås som Årstidene, ytterst til høyre sitter Fader Tid, i gresk mytologi kalt Kronos (jfr. kronologi og kronometer) og spiller på sin lyre. Over dem kjører solguden Helios i sin vogn med sitt følge. Ytterst til venstre en dobbelt-herme med portretter av både den unge og den eldre vin-guden Dionysos. Nederst til venstre en putto som morer seg med å blåse såpebobler, til høyre en putto som leker med et timeglass, begge to referanser til forgjengelighet og død.

Vi finner en utmerket artikkel med flere mulige fortolkninger her.

Her her vi et utmerket påskudd for å høre Carl Nielsens (1865-1931) Helios-ouverture op.17 (1903), spilt av Chicago Symphony Orchestra under ledelse av Jean Martinon.

ANNONSE