Kunstbilde

Peter Paul Rubens (1577-1640)
Olje på eikepanel, 221 x 181 cm, Museo del Prado, Madrid

De tre gratier, på gresk Χάριτες (Charites) har siden antikken vært et yndet motiv i både skulptur og malerkunst. De tre damer var Zevs’ døtre, og het Αγλαΐα (Aglaia – strålende), Ευφροσύνη (Eufrosuni – glede) og Θάλεια (Thaleia – blomstrende) i følge den greske dikter Hesiods (aktiv ca. 700 fvt) Theogoni.

Som mange vil vite, er Rubens spesielt kjent for sine fremstillinger av yppige damer, og dette er et utmerket eksempel. Som modell for damen ytterst til høyre ser det ut som om han har benyttet sin unge fru Helena (1614-1673) som han giftet seg med i 1630, da hun bare var 16 år gammel, og han 53. Ekteskapet sies å ha vært meget lykkelig, på tross av den betydelige aldersforskjellen.

Rubens beholdt dette bilde så lenge han levde, og etter hans bortgang i 1640 ble det kjøpt av kong Felipe IV av Spania, (1605-1665, konge fra 1621 til sin død).

ANNONSE

Prado har en egen nettside om dette bildet, som absolutt kan anbefales.

ANNONSE

Læs også

Læs også