Nyt

Ved starten af ​​et nyt møde i kontaktgruppen for Ukraine på Ramstein-basen i Tyskland fortæller Jens Stoltenberg, at der er enighed blandt NATO-landene om, at Ukraine bliver medlem af alliancen, når krigen er slut. NATO-medlemskab har været en rød linje for Moskva, og nu er der en krig i gang. Stoltenbergs udtalelse kan opfattes som et ultimatum i Moskva.

Allerede i 2008 formulerede Nato et mål om, at Ukraine skulle blive medlem, men det har mødt stor modstand fra Moskva.

Stoltenberg siger i sin udtalelse til den internationale presse, at det skal sikres, at historien ikke gentager sig, altså at Rusland igen kan angribe et naboland. I russiske ører lyder det helt anderledes: De er blevet invaderet tre gange fra vest, og for dem kan det lyde, som om historien gentager sig, når de er omringet af NATO-lande.

Spørgsmålet er også, hvad Kina mener. NATO-medlemskab kan også være en rød linje for Beijing.

Det er slående, at NATO’s generalsekretær kommer med en så opsigtsvækkende udtalelse på vegne af hele alliancen. Det kan blokere for forhandlinger om en våbenhvile og fredsforhandlinger. Moskva kan kræve garantier for, at Ukraine ikke bliver medlem af NATO.

ANNONSE

Nu har Stoltenberg bundet NATO til masten.

 

 

ANNONSE