Nyt

Tony Blinken havde knapt nok nået at signalere, at Biden ville lempe restriktionerne på brugen af amerikanske våben inde i Rusland, så Ukraine kunne forsvare Kharkiv, før der kom nye signaler: Nu får ukrainerne lov til at bruge deres våben dybt inde i Rusland.

Der tales om en dramatisk optrapning af krigen i løbet af få dage.

Udenrigsminister Antony J. Blinken åbnede fredag døren for, at præsident Biden kan give Ukraine tilladelse til at bruge amerikansk fremstillede våben til at angribe en bredere vifte af mål i Rusland ud over de angreb, han har godkendt på affyringsramper, som russerne bruger i deres nuværende angreb på Kharkiv-området.

Torsdag blev det sagt, at amerikanske våben kun kunne bruges inden for en begrænset rækkevidde. Fredag blev det udvidet til dybt inde i Rusland.

Amerikanske embedsmænd sagde torsdag, at Biden havde truffet denne beslutning i de seneste dage og fortalt ukrainerne det, men at tilladelsen til at angribe i Rusland var begrænset til de steder, som russerne brugte til angrebet på Kharkiv.

Amerikanske embedsmænd sagde, at forbuddet mod Ukraines brug af våben til »langtrækkende angreb« i Rusland ikke havde ændret sig.

I mellemtiden sagde Jens Stoltenberg på en pressekonference i Prag, at diplomater vil fremskynde bestræbelserne på at sikre, at Ukraine bliver medlem af NATO.

The diplomats also agreed to try to shorten Ukraine’s path to NATO membership, he said, without giving further details.

Begge beslutninger – at slå til inde i Rusland og fremskynde NATO-medlemskabet – er røde linjer for Rusland.

Der vil helt sikkert komme et svar.

Mødet i Prag var en forberedelse til topmødet i Washington i juli for at fejre NATO’s 75-års jubilæum. Der vil være nyt om Ukraine.

Blinken sagde, at Biden og andre ledere på topmødet ville afsløre detaljer om en »robust støttepakke« til Ukraine.

»Vores formål er nu at få en bro på plads, som kan bringe Ukraine tættere på og i sidste ende ind i NATO,« sagde han. »Som jeg sagde, er det en bro, som jeg tror, I vil se dukke op på topmødet.»

https://www.nytimes.com/2024/05/31/world/europe/ukraine-weapons-united-states-blinken.html

ANNONSE