Kunstbilde

Diego Velázquez (1599–1660).
Olje på lerret, 127 x 250 cm, Museo del Prado, Madrid.

Kastiljansk titel: Fábula de Mercurio y Argos.

Ἄργος Πανόπτης – Argos Panoptis, (Den alt-seende Argos) er nylig nevnt i forbifarten her på Document. I følge mytologien var han en gigant som var forsynt med en mengde øyne, og han sov aldri på alle øyne samtidig. Av den grunn ble han av Hera/Juno satt til å vokte over nymfen Io (som for anledningen var forvandlet til en kvige) slik at Heras notorisk utro ektemann Zevs/Jupiter ikke kom i nærheten av henne. Men Zevs ba Hermes/Merkur om å hjelpe til, og Hermes fortalte Argos en historie som var så kjedelig at han sovnet på alle sine øyne – og da ble han omsider drept av Hermes, og Zevs fikk sin vilje med Io.

I følge Ovids Metamorfoser var det fortellingen om Pan og Syrinx som Hermes fortalte til Argos.

Syrinx-motivet har engasjert flere europeiske kunstnere, blant andre Claude Debussy (1862-1918), som skrev sin Syrinx for solo fløyte i 1913. James Galway spiller.
 

ANNONSE

Læs også

Mest læst

Læs også