Kunstbilde

Gian Lorenzo Bernini (1598–1680)
Carrara-marmor, høyde 255 cm, Galleria Borghese, Roma

Italiensk titel: Ratto di Proserpina

Motivet er hentet fra gresk mytologi. Underverdenens gud Pluto – grekernes Hades, ( ᾍδης – Adis) røver Proserpina – gresk Persefone (Περσεφόνη – Persefoni), og tar henne med seg til underverdenen. Kort fortalt medfører dette problemer, og saken ender med at Persefoni må tilbringe tre av årets måneder med Hades i underverdenen. Det er derfor vi har vinter.

Monstret som sitter nederst til høyre, er underverdenens vaktbikkje, den trehodede Kerberos/Cerberus (Κέρβερος).

Hades hadde som kjent to brødre, Poseidon/Neptun og Zevs/Jupiter, og tre søstre, Demeter/Ceres, Hestia/Vesta og Hera/Juno. Zevs’ ektefelle var Hera, men dette forhindret ikke at han fikk datteren Persefoni med Demeter, og dessuten hadde han en variert historie med både bortførelser, som av Europa, og omfattende utroskap med både gudinner og jordiske kvinner.

De greske guders noe slappe moral vekker til og med forargelse i våre dager. For ikke å snakke om deres ofte ytterst incestuøse forhold. Hades var Persefones onkel – sogar både farbror og morbror, og han røvet henne vekk uten å spørre om lov først. Komplett fordømmelsesverdig – uansett om historien er fullstendig mytologisk, og sannsynligvis uten noe som helst historisk grunnlag.

ANNONSE
ANNONSE

2 svar til “Pluto bortrøver Proserpina (1621-22)”

  1. Gammle_Erik siger:

    Én av Berninis fantastiske verker, som du sier kalt “Ratto di Proserpina”, som såvidt jeg vet oversettes med “Rape of Proserpina” på engelsk. Var det ikke i Stockholm man vil fjerne en gruppe som er kopi eller inspirert av denne, fordi den henspiller på voldtekt? Svensker er gale..