Kommentar

Jacob Mchangama har fundet det betimeligt at kritisere mig for den opfattelse, at valget i Maricopa County i Arizona ikke er gået rigtigt til. Alt er i skønneste orden, skriver han, og jeg lider af ”feberfantasier”.

Mchangama skrev på sin facebookprofil lørdag:

Det kan næppe overraske at Lars Hedegaard holder fast i de gakkede konspirationsteorier MAGA- bevægelsens fortsatte appel hviler på. Det kan heller ikke overraske at Eva Agnete Selsing bakker op om Stop the Steal 2.0 narrativet . Den galej var Selsing også med på efter præsidentvalget i 2020, selvom Trump og hans advokater tabte sag efter sag i retsvæsenet.
Et af de steder, hvor Trump og hans støtter nu (igen) påstår, at der bliver fusket med stemmeafgivningen, er Maricopa County i Arizona (en stat der ledes af en republikansk guvernør). I den forbindelse er det dog værd at bemærke, at 4 ud af 5 medlemmer af Maricopa Countys Board of Supervisors, der står for organiseringen af valghandlingen, er republikanere. Formanden (der sjovt nok hedder Bill Gates og er republikaner) har tålmodigt og detaljeret tilbagevist anklagerne, som Fox News da også har beskrevet som “ubegrundede”.
Jeg tror ikke at den slags fakta gør det mindste indtryk på Hedegaard eller Selsing, der sandsynligvis ikke kan kureres fra feberfantasierne om et Demokratisk komplot.
Men måske kan Trump blive opstillet som bestyrelsesformand i Selsingernes ejerforening, hvor vedtægterne sikkert kan udformes på en måde der beskytter mod Den Dybe Stats lange tentakler…

 

Det er der nu andre, der ikke mener, bl.a. den republikanske kandidat til Arizonas guvernørpost, Kari Lake. Hun har berettet, hvordan hun på valgdagen blev ringet op af grædende vælgere, der ikke kunne komme til at stemme, fordi 20 pct. af valgmaskinerne ikke virkede – og meget belejligt mest på valgsteder, der normalt har republikansk overvægt. Valgbestyrelsen forsikrer, at fejlene blev rettet, men hvor mange var i mellemtiden gået hjem med uforrettet sag? I en stat, hvor få tusinde stemmer skiller de to kandidater til guvernørposten, skal der ikke meget til at påvirke afgørelsen.

Kari Lake udtrykker da også sin store utilfredshed med den måde, hvorpå valgene foregår i Arizona. ”Vore valg er et cirkus bestyret af en flok klovner”, bemærker hun.

Mchangama gør meget ud af det forhold, at Maricopa County’s Board of Supervisors, der har ansvaret for valgets afholdelse, har republikansk flertal – som om det skulle være nogen garanti i en situation, hvor den Trump-fjendtlige fløj i partiet gør alt for at spænde ben for kandidater som Kari Lake, som er svoren tilhænger af den tidligere præsident. Også Maricopas County Recorder, Stephen Richer, der er direkte leder af valghandlingen, er valgt som republikaner – men unægtelig en underlig en af slagsen. Ifølge chefredaktøren for The Federalist, Mollie Hemingway, har Richer komplet forsømt sin pligt til at genskabe tilliden til valgene i Maricopa. Derimod har han ifølge Hemingway udsendt bandbuller mod republikanske ledere og vælgere, der har udtrykt bekymring for valgenes integritet.

ANNONSE

Senest er Richer kommet under mistanke for at have brugt offentlige midler til lobbyvirksomhed mod Arizonas ”Proposition 309”, hvis formål er at styrke statens ID-lov. ”Den tanke, at Richer er en uvildig valgadministrator er latterlig”, bemærker The Federalist.

Proposition 309, som Stephen Richer altså er imod, går bl.a. ud på, at vælgerne skal vise foto-ID, og at folk, der brevstemmer, skal opgive fødselsdag og nummeret på deres kørekort eller deres Social Security-nummer. Altså krav, som vi i Danmark ville finde ganske rimelige.

Ifølge en Gallup-måling fra 2020 nærer kun 59 pct. af de amerikanske vælgere – og kun 44 pct. af de republikanske – tillid til, at afgivne stemmer vil blive rigtigt optalt. Vælgerne mener også, at der er store problemer med falske stemmesedler. Tilliden til valgenes integritet bliver nu yderligere udhulet af, at vælgerne skal vente dage eller uger på at få valgresultaterne, mens nogle få tusinde stemmesedler drypvis bliver optalt.

Vælgerne kan til gengæld glæde sig over Mchangamas forsikringer om, at der ikke er noget at komme efter.

Hvad mig angår, vil jeg ikke spilde mere tid på Mchangama.

ANNONSE