Kommentar

Demokraterne vil nu afskaffe demokratiet for at forhindre Donald Trump i atter at blive USA’s præsident. Senest har staten Colorados højesteret‚ som udelukkende har demokratiske dommere, besluttet, at Trumps navn ikke må stå på stemmesedlen ved præsidentvalget i november 2024.
Det sker i en situation, hvor den tidligere præsident fører i meningsmålingerne over demokraternes kandidat, Joe Biden.
Rettens begrundelse er, at Trump har gjort sig skyldig i ”oprør” (insurrection eller rebellion), hvilket ifølge forfatningens 14. tillæg forbyder enhver, der har aflagt ed på forfatningen, og som har brudt denne ed, at bestride et føderalt eller statsligt embede.
Bestemmelsen tog oprindeligt sigte på at straffe sydstatsofficerer og politikere, der havde støttet sydstaterne under borgerkrigen i årene 1861-1865.
Colorados højesteret har besluttet at kalde urolighederne ved Capitol den 6. januar 2021 et oprør, som dommerne med stemmetallet 4 mod 3 vil gøre Trump ansvarlig for.
Det interessante er, at Trump hverken er blevet anklaget ved nogen domstol endsige dømt for at have foranstaltet oprør. Det ville også være underligt, da Trump under sin tale til menneskemængden denne dag opfordrede sine tilhængere til at lave en ”patriotisk og fredelig” demonstration.
I adskillige andre stater prøver demokrater og Trump-hadende republikanere at forhindre Trump i at stille op, hvilket betyder, at man vil fratage ca. halvdelen af de amerikanske vælgere muligheden for at stemme på den kandidat, de foretrækker. Eller med andre ord vil de ved et kup afskaffe demokratiet.
Den prominente juraprofessor og ekspert i forfatningsret, Jonathan Turley, kalder Colorados højesterets afgørelse ”slående udemokratisk”. ”Det er et tidspunkt, hvor vi faktisk behøver demokratiet. Vi har brug for at tillade vælgerne at vælge, og domstolen har netop sagt, at den ret har Colorados vælgere ikke”, siger han.
Flere af de andre republikanske præsidentkandidater synes at ville solidarisere sig med Trump, selv om nogle af dem har kritiseret ham. Det gælder bl.a. multimilliardæren Vivek Ramaswamy, som meddeler, at hvis Trump ikke får lov at stille op, vil han heller ikke have sit navn på stemmesedlen var det forestående primærvalg.
Ramaswamy betegner afgørelsen i Colorado som ”uamerikansk, forfatningsstridig og uden fortilfælde”. ”Efter at have brugt ethvert trick for at forhindre præsident Trump i at stille op ved dette valg, mobiliserer [det demokratisk-republikanske] establishment en ny taktik for at forhindre ham i atter at have et embede”, bemærker Ramaswamy.
Trump-kampagnen vil naturligvis appellere afgørelsen i Colorados højesteret til USA’s føderale højesteret, der forventes af ville omstøde kendelsen.
Forsøgene på at forhindre Trump i at stille op til præsidentvalget viser imidlertid, at der ikke er grænser for de metoder, som den tidligere præsidents demokratiske og republikanske modstandere er villige til at bruge for at holde ham ude og forhindre utallige millioner af vælgere i at stemme på ham.
ANNONSE