Kommentar

Det er muligt at politiet har juridisk dækning for at fængsle Lars Findsen og sigte Claus Hjort Frederiksen, men klogt er det ikke. Kundskaben om samarbejdet mellem USA og Danmark var allerede kendt i offentligheden. Det man opnår, er at ødelægge tilliden til dansk efterretning. Denne gang rammer Bonnichsen plet.

Tidligere operativ chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen lægger ikke skjul på, hvor opsigtsvækkende sagen er.

»Det her er noget, som – når man om 10 eller 15 år kigger i danmarkshistorien – kommer til at stå som noget fuldstændig uhørt, og noget, man aldrig havde forestillet sig kunne ske i Danmark,« siger Bonnichsen.

Han mener, at begge sigtelser er en »overreaktion«:

»Man skyder gråspurve med kanoner, og jeg skal da love for, at de kanoner bliver udsat for skadevirkning,« siger han.

Han kalder det både »trist«, »forfærdeligt« og »rædselsfuldt« at tænke på, hvilken skade håndteringen af sagen medfører for det danske efterretningsvæsen.

»I øjeblikket ligger det danske efterretningsvæsen i ruiner, når jeg kigger på det udefra. Fremmede efterretningstjenester må sidde og gnide sig i hænderne og tænke, at det kunne de ikke havde gjort meget bedre selv. Det er noget af det værste, jeg i mit liv har oplevet,« siger Bonnichsen.

b.dk

Det er utænkeligt at fængslingen af Findsen og sigtelsen mod Hjort Frederiksen har sket uden at være klareret med regeringens sikkerhedsudvalg. Det betyder at Mette Frederiksen og departementschef Barbara Berthelsen kan stå bag. I så fald taler vi om en politisk skandale uden fortilfælde.

 

Men i særklasse er der meget på spil for regeringen og statsminister Mette Frederiksen (S). Ingen rejser denne type alvorlige sigtelser, uden at de er godkendt af landets øverste anklager, justitsministeren, og behandlet i regeringens sikkerhedsudvalg, hvor Mette Frederiksen og hendes departementschef, Barbara Bertelsen, sidder for bordenden.

Så hvis sagerne mod Lars Findsen og Claus Hjort Frederiksen viser sig ikke at holde vand, hvis de smuldrer, og hvis det viser sig, at man som i sagen mod tidligere PET-chef Jakob Scharff igen har »skudt gråspurve med kanoner«, er det svært at forestille sig, at regeringen kan overleve.

Bent Winther i b.dk

Nick Hækkerup er svag. Det er kvinderne der styrer.

Spørgsmålet om massepsykose i pandemiens kølvand er blevet samtaleemne. Mette F. demonstrerede allerede under minksagen at hun tabte sansen for proportioner. Da bliver det at have magt farlig.

Hvis det er tilfældet denne gang er hun og hendes håndlanger også blevet en fare for Danmark.

ANNONSE