Kunstbilde

Jan Feliks Piwarski (1794–1859)

Litografi publisert i Album cynkograficzno-rysunkowe warszawskie (Album med litografier og tegninger fra Warszawa), utgitt 1841.

Den litografiske trykketeknikken ble utviklet av Aloys Senefelder (1771-1834) mellom 1796 og 1799, men ble ikke alminnelig kjent før han utga en lærebok i 1818. Teknikken, som var både rask og rimelig, og tillot flere trykk enn kobberstikket, ble snart tatt i bruk over hele Europa, for reproduksjon av både tekster, noter og tegninger. Her til lands ble albumet Norge fremstillet i Tegninger utgitt få år senere, i 1848.

Jan Feliks Piwarski var en pioner innen litografi (av gresk lithos – stein og grafein – skrive/tegne), og han var blant de første til å benytte sinkplater i steden for den tradisjonenne kalkstein – derav den polske betegnelsen cynkografia.

Albumet inneholder folkelivsskildringer fra hans samtids Warszawa, ofte, som her, noe godmodig karikert.

Den polske titel – Spekulacya na prędce – kan direkte gjengis med Rask spekulasjon, eller Vurdering i all hast, i dette tilfelle av mynter.

ANNONSE