Kunstbilde

Jan Matejko (1838-1893)
Olje på lerret, 120 × 88 cm, Nasjonalmuséet i Warszawa.

Polsk titel: Stańczyk w czasie balu na dworze królowej Bony wobec straconego Smoleńska – Stańczyk under et ball ved dronning Bonas hoff, blir kjent med at Smolensk har falt (til moskovittene i 1514).

Stańczyk (c.1480–1560) virket som hoffnarr i det polsk-litauiske samveldet, og har blitt en legendarisk skikkelse i polsk historie. En detaljert gjennomgang av bildet, med forklaring på symbolske detaljer finnes her.

Bildet har også en mangslungen historie. Det ble innkjøpt av Nasjonalmuséet i Warszawa i 1924, men ble konfiskert av nazistene, og kom deretter i sovjetiske hender, og ble levert tilbake rundt 1956. Man mener at Matejko har gitt Stańczyk sine egne trekk.

ANNONSE

Matejko og hans historiske malerier spilte en viktig rolle i den nasjonsbygging som omsider førte til et selvstendig Polen i 1918.

ANNONSE

Læs også

Læs også