Kommentar


www.asgeraamund.dk

Som gammel industrimand glæder det mig, når danske virksomheder har succes i udlandet. Af erfaring ved jeg, hvor svært det er at få en produktion og et marked op at stå under fremmede himmelstrøg. Som tidligere koncerndirektør i Rockwool International har jeg været imponeret over, at mit tidligere firma med succes har etableret sig med flere fabrikker på det russiske marked, hvor moderne isolering traditionelt har været netop en by i Rusland. Jeg har den indstilling, at danske virksomheder skal holdes ude af politik og etiske modebølger. Vi skal kunne handle med alt, til alle, overalt inden for lovlige rammer. Politiske konflikter og stridigheder må regeringen tage sig af. Sådan må det nødvendigvis også være, hvis erhvervslivet skal kunne trives og være lønsomt i international sammenhæng. Af FN’s 193 medlemsstater er kun 40 reelle demokratiske retsstater. Resten er totalitære regimer, diktaturer, kleptokratier og slyngelstater, der dog efterspørger danske kvalitetsprodukter, som vi naturligvis skal levere. Eller skal vi?

Vores populære kongehus, der som bekendt skal være hævet over døgnets politik og udføre sine pligter efter gamle og hævdvundne traditioner, har pludselig kastet åget af sine adfærdsbegrænsninger og er trådt op på etikkens glatte catwalk. Ecco sko, der har kunnet bryste sig af titlen som Kongelig Hofleverandør, er nu blevet fyret fra Hoffet, fordi Ecco har valgt fortsat at være leverandør til det russiske folk. Virksomheden er blevet lagt for had i folkehavet efter Ruslands invasion af Ukraine, og flere stormagasiner og forhandlere har valgt at score billige PR-points ved at stoppe forbindelsen til Ecco.

I årtier har Ecco kvitteret for den fine titel ved at yde store finansielle bidrag til den kongelige husholdning, men pengene er spildt, da virksomheden nu er sat på porten i kongelig unåde. Hermed har kongehuset sat sig selv på en særdeles svær opgave, da etik er et absolut og ikke et selektivt begreb. Har man strøget Ecco af Kongelig Hofleverandørlisten, må vi kunne forvente, at andre virksomheder på listen ryger ud, hvis de handler med grusomme diktaturer eller slyngelstater. Hvis vi fastholder etisk konsekvens som den ideelle fordring, må Rockwool være de næste, der rammes af den kongelige hammer. Ganske vist er Rockwool ikke Hofleverandør af titel, men det er utænkeligt, at Rockwools produkter ikke anvendes i de kongelige slotte og bygninger. Vi må have en berettiget forventning om, at kongehuset i fremtidige bygningsentrepriser frabeder sig Rockwools isoleringsprodukter. Og så skal Hoffet lige sikre sig, at hvis de hellere vil isolere med Glasuld, er denne virksomhed ejet af den franske industrikoncern Saint Gobain, der er særdeles aktiv på det russiske marked. Det kan blive en kold vinter på Fredensborg.

ANNONSE

Listen over Kongelige Hofleverandører er alenlang. Der er firmaer som Perch’s Thehandel, Skælskør Frugtplantage og Bering House of Flowers, men der er også industrielle sværvægtere som Carlsberg, Grundfos og Kelsen Group. Disse virksomheder har alle etableret sig med stor succes i Kina, der hvad angår grusomheder og undertrykkelse af sin egen befolkning langt overgår, hvad Putin har gang i ved fronten i Ukraine. Franske historikere har påvist, at det kommunistiske regime mellem 1949 og år 2000 myrdede 60 millioner af Kinas befolkning, et massemord den nuværende kinesiske regering aldrig har undskyldt eller beklaget. Også i dag er religiøse og etniske minoriteter i Kina udsat for massiv undertrykkelse og forfølgelse. Hvad siger det neo-etiske kongehus til det? Hvis Ecco kan ryge af listen som Hofleverandør, fordi de sælger sko i Rusland, skal Carlsberg, Grundfos og Kelsen stadig være på listen, når de sælger øl, pumper og småkager til et af klodens blodigste regimer? Har Hoffets etiske vismænd et moralsk uangribeligt svar på det?

I Saudi-Arabien får du offentligt hugget hånden af, hvis du hugger et rundstykke. Bliver du afsløret med en pilsner i tasken, står den på offentlig piskning og en tur i spjældet, så du kan lære, at alkohol er djævelens værk. Bærer du et kristent kors i en halskæde, bliver du straffet og udvist. Hvert år udfører det Saudi-Arabiske regime hundredvis af offentlige henrettelser og afhugning af lemmer oftest efter grusom tortur i fængslerne. Dette skrækdiktatur kan selv Putin ikke konkurrere med, så hvis Ecco skal fyres fra listen over Hofleverandører, skal Grundfos, der er storleverandør af udstyr til det saudiske marked, så ikke også smides ud af det royale selskab, nu vi er i gang? Kongehuset er ved at lære på den hårde måde, at hvis man vil være moralsk ren og konsekvent, må den etiske fordring være absolut og ikke selektiv. Ellers er man ikke bare moralsk, men dobbeltmoralsk. Måske synes man ved Hoffet, at det også er dobbelt så godt. Og så er dobbeltmoral jo en særlig dansk disciplin, som regeringen mestrer til perfektion. Så vi byder Kongehuset velkommen i klubben.

7.juli 2022

ANNONSE