Kommentar

 

WWW.ASGERAAMUND.DK

Der er diktaturer. Og så er der diktaturer. De vestlige politikere lever fint med, at Saudi-Arabien henretter frafaldne muslimer, hugger hånden af drengen, der stjal et rundstykke fra bageren og stener utro hustruer til døde. Ingen sanktioner, ingen politiske protester. Kun venskabsbesøg af det danske kongehus og erhvervsdelegationer. Ingen krummer et hår på hovederne af firmaer som Grundfos og Arla, der gør store forretninger med Saudi-Arabien. Millioner af uskyldige kinesere blev myrdet som ’kontrarevolutionære’ under kulturrevolutionen i Kina, som brutalt undertrykker sine etniske minoriteter og politiske dissidenter. Hvad siger Mette Frederiksen og Jeppe Kofod til disse uhyrligheder? Hvorfor skal kineserne ikke sanktioneres og fordømmes, når nu man har erfaringen fra Sydafrika, Irak, Burma og Chile?

Nu har vi lanceret en lammende sanktionspakke mod Rusland. Og så alligevel. EU i almindelighed og Tyskland i særdeleshed er totalt energiafhængig af import af gas, olie og kul fra Rusland. Energi er sjovt nok ikke omfattet af importforbud og sanktioner til trods for, at de løbende betalinger til Rusland finansierer hele krigen mod Ukraine og mere til. Så uanset sanktionerne kan vi konkludere, at vore politikere finder det etisk forsvarligt at handle med Kina, Saudi-Arabien og også Rusland, hvad energiimporten angår. Så må det vel også være i orden, at danske industrivirksomheder, der har brugt årtier og milliarder af kroner på at etablere sig i Rusland også kan fortsætte deres aktiviteter under Ukraine-krigen. De fremstiller jo produkter, der ikke hverken direkte eller indirekte kan anvendes på slagmarken. Det drejer sig om sko, stenuld og øl. Men sådan spiller moralens eller rettere dobbeltmoralens klaver ikke. Den danske regering lever fint med, at gasimporten fra Rusland finansierer de daglige drab på tusindvis af ukrainere, men Rockwool, Ecco og Carlsberg har anbragt sig ’på den forkerte side af historien,’ tordner en sammentømret falanks af medier, politikere og kommentatorer.

Rockwool udfører en stor og samfundsnyttig opgave i Rusland, der indtil for nylig overhovedet ikke isolerede bygninger og boliger. Man fyrede bare olie og gas af, indtil der var varmt nok i stuen. Moderne Rockwool isolering er stærkt energibesparende og miljøvenlig samt begrænser forbruget af olie og kul, som vore klimahysteriske politikere burde værdsætte og ikke fordømme. Og hvad med den russiske bygningsarbejder, der skal være ude i al slags vejr? Skal han nu straffes for Putins krig med at vinke farvel til et par varme Ecco-støvler og tage sivskoene på som i Stalin-tiden? Og er det ikke bedre for den russiske folkesundhed, at arbejderen drikker et par pilsnere om aftenen i stedet for en flaske vodka som i gamle dage? Er det vores opgave at tvinge russeren tilbage til vodkaflasken, fordi Carlsberg jages ud af Rusland, ikke af Putin, men af Mette Frederiksen og DR?

ANNONSE

Vestlige politikere har i generationer troet på, at sanktioner og isolation rettet mod et totalitært styre enten vælter det eller tvinger det ind på en adfærdsforbedrende kurs. Det er dog endnu aldrig sket. Ingen sanktioner i nyere tid har væltet en diktator. Den eneste sanktion, der har virket efter hensigten, var jerntæppet, hvor Sovjetunionen og de østeuropæiske vasalstater totalt isolerede sig fra de vestlige demokratier. Kommunisterne vidste nemlig, at isolation virker systembevarende på totalitære stater og ikke systemomstyrtende. De sanktionerede sig selv og kunne derfor holde deres nedbrudte og forstenede socialistiske samfund kørende i mere end 40 år.

Det er håbløst at forlange, at danske medier og politikere skal kunne indse disse indlysende kendsgerninger og indstille deres etiske heksejagt på danske virksomheder, hvis aktiviteter i modsætning til olie- og gasimporten ikke har det fjerneste med krigen at gøre. Det danske erhvervsliv skal ikke bruges som en politisk yoyo som følge af politisk afmagt. Som Viggo Hørup sagde i sin grundlovstale i 1891: ” Skæg for sig og snot for sig!” Politik for sig og forretning for sig.

ANNONSE