Kunstbilde

Postkort, ukjent fotograf og produsent, privateie.

Den russiske tekst øverst til venstre kan gjengis som Bjelaja Tserkov’ Nr.7, Basargaten. Sentralt i bakgrunnen ser man Den store synagogen, reist i årene 1854-60. I likhet med mange andre synagoger i den tidligere Sovjetunionen, ble den utsatt for (skal vi si) bruksendring) før 1941, og ble dermed bevart – på et vis.

Bila Tserkva (som betyr Den hvite kirke) ble hardt rammet av Holodomor på begynnelsen av 1930-tallet, det er antatt at rundt 20 000 mennesker sultet i hjel. Den 21.- 22. august 1941 ble praktisk talt alle voksne jøder, rundt 8-900  massakrert, men det gjensto omtrent 90 barn og noen kvinner. Det må avgjort nevnes at de tyske feltprester fader Ernst Tewes og pastor Gerhard Wilczek,  senere også et par andre tyske feltprester, forsøkte å forhindre at barna ble drept, men til ingen nytte. SS-Obersturmführer August Häfner berettet senere at selve drapene ble utført av ukrainske kollaboratører. Men ansvaret ligger hos Wehrmacht, som var ansvarlig for Einsatzgruppen i nærheten av fronten.

Den endelige ordre om drapene ble gitt av feltmarskalk Walter von Reichenau (1884–1942). Han omkom i januar 1942, og kunne av den grunn ikke stilles for noen rett.

Dette er det eneste kjente tilfellet hvor tyske feltprester i Wehrmacht protesterte mot barbariet.

ANNONSE

Læs også

Læs også