Kunstbilde

Henryk Ross (1910-1991)
Sølvgelatinkopi i Art Gallery of Ontario.

Ghettoen i Łódź ble opprettet i februar 1940, og var i drift til den 4. august 1944, da de fleste overlevende ble sendt til Auschwitz, og bare noen få ble igjen for å rydde opp, og ta vare på eventuelle verdier.

Den lille jenta i bildet kan sannsynligvis ikke ha overlevd. I september 1942 ble alle som ikke var arbeidsføre (eldre, barn og syke) deportert til utryddelsesleirene, og i de to siste årene var det bare arbeidende igjen. Ghettoen var svært produktiv på flere områder, og av stor betydning for Wehrmacht.

Henryk Ross ble i 1940 utnevnt til offisiell ghetto-fotograf – men tok atskillig flere bilder enn hans oppdragsgivere ønsket. Før ghettoen ble avviklet, klarte han å grave ned en boks med flere tusen negativer, som kunne hentes fram igjen etter at Łódź ble befridd i januar 1945. Han forteller selv om dette:

ANNONSE

Just before the closure of the ghetto (1944) I buried my negatives in the ground in order that there should be some record of our tragedy, namely the total elimination of the Jews from Lodz by the Nazi executioners. I was anticipating the total destruction of Polish Jewry. I wanted to leave a historical record of our martyrdom.

ANNONSE

Læs også

Læs også